Хаос в адвокадската гилдия, чуват се призиви за оставки

Адвокатурата се намира в криза и се нуждае от хора, които да я обединят, призоваха магистрати

снимка: Правен свят

снимка: Правен свят

"Облачен" и напрегнат уикенд прекараха в хотел Балкан в София адвокатите от страната, които в събота и неделя провеждат Общото си събрание, съобщава "Правен свят".

Оказа се, че хаосът напълно е завладял цялата гилдия, която вече дава признаци на тотално разединена. С призиви за оставки на ръководството на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) и обвинения в пълно бездействие и неспазени обещания премина съботния ден за защитниците от страната.

Наченките на вътрешно противопоставяне в адвокатурата, които бяха демонстрирани преди по-малко от месец на Общото събрание на столичните адвокати, очевидно са се мултиплицирали в цялата страна.

Още в самото начало на Събранието гилдията показа, че не може да застане на една позиция дори по отношение на избора на председатели. В крайна сметка, след известна доза вълнения, начело на Общото събрание застанаха адвокатите Албена Пискова и Любомир Владикин. Последният пръв посочи в обръщение към колегите си, че адвокатурата се намира в криза и се нуждае от хора, които да я обединят.

След което председателят на ВАдвС Ралица Негенцова пое думата за да направи традиционния си отчет. В него се съдържат обичайните данни за това какъв е бил броят на регистрираните в страната защитници, за отправените до Конституционния съд запитвания, както и за участието на органа в законодателния процес. "Борим се не само с външна опозиция, но и с опозиция отвътре и тя е по-тежката", призна и Негенцова пред колегите си.

Отчетът на председателя на ВАдвС нажежи допълнително настроенията, като даде повод на столичния адвокат Борислав Бълчев да поиска Общото събрание да свали доверието от висшия орган на адвокатурата. Тези думи доведоха до искането и на оставка на ръководството на Съвета от страна на адвокат Ангел Ангелов от Кюстендил. Той посочи още, че няма да подкрепи отчета на Ралица Негенцова. Към него веднага се присъедини и председателят на адвокатската колегия в Пловдив Иван Демерджиев.

Тежки критики към дейността на ВАдвС имаше и отвътре. "He знaм ĸaĸвa e пaнaцeятa зa тoзи cъвeт, нo знaм зa бъдeщия. Oглeдaйтe ce дoбpe – тpябвa дa ca xopa, ycпeли пpoфecиoнaлнo, ĸoитo нe глeдaт нa пocтa ĸaтo cpeдcтвo зa ycпex. И дa ca oтдaдeни бeзĸopиcтнo нa ĸayзaтa нa aдвoĸaтypaтa, инaчe нe cтaвa. B тoзи cъвeт гoвopим нa paзлични eзици, нямa иcтинcĸи oбcъждaния, нe взeмaмe cмиcлeни peшeния", посочи адвокат Валя Гигова, чийто съпруг бе избран на балотаж за ръководител на Софийска адвокатска колегия преди няколко седмици.

Вечният въпрос за клиентите и "хляба" също бе поставен на дневен ред пред Общото събрание, което донякъде подсказа генезиса на проблемите и част от причините за пълното разединение на гилдията в цялата страна. "Дoĸaтo ce дeлим нa лoбитa нoтapиycитe ни ĸъcaт гoлямa чacт oт xлябa, cъдиитe ни зaбpaнявaт дa cи глeдaмe дeлaтa. Peвoлюциoннo нacтpoeн cъм и cъм гoтoв и зa бoйĸoт, нo бeз eдинcтвo нe cтaвa, a днec ce дъpжим ĸaтo xapeм oт peвниви xaймaни. Πoлитизиpaйтe ce, нe e cтpaшнo, нo дa peшим пpoблeмитe", заяви в прав текст адвокатът от Велико Търново Дончо Бороджиев.

Накрая, след дълги часове във взаимни обвинения и силно патетични речи, със 163 "против" на едва 50 гласа "за" Общото събрание на адвокатите от страната не прие отчета на ВАдвС за 2019 година. За сметка на това отчетите на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд бяха приети.

Причините за тоталното неразбирателство в гилдията и поредицата от нерешени проблеми не бяха изяснени, въпреки тежките дебати по въпроса в рамките на целия съботен ден. Единственото, което в крайна сметка стана повод за мимолетно "обединение" на адвокатите в страната, бе това, че не харесват главния прокурор Иван Гешев. В декларация на Общото събрание, която за разлика от отчета на Ралица Негенцова бе приета единодушно, адвокатите се възмутиха от активността на държавното обвинение в последните месеци от началото на мандата на Гешев. Същият патос от по-рано, с който гилдията нарече висшия си орган "безполезен", се пренесе и в декларацията срещу прокуратурата, в която се съдържат и обструкции към законодателя.

"Днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото. Като конституционен гарант за правата и законните интереси на всички граждани и юридически лица, Адвокатурата чрез своите органи ще се бори за да се осигури правната сигурност в обществото и гарантираното на всеки български гражданин право на справедлив процес. И ще напомняме при всеки повод, че там където свършва правото, започва произволът!", гласи пасаж от декларацията.