Хърватският премиер получи плик с бял прах и послание: За предателите едно от лекарствата е "Новичок"

Хърватският премиер и лидер на Христиандемократическия съюз (ХДС) Андрей Пленкович

Хърватският премиер и лидер на Христиандемократическия съюз (ХДС) Андрей Пленкович

 Хърватският премиер и лидер на Христиандемократическия съюз (ХДС) Андрей Пленкович получи плик с бял прах със закана за отравяне, потвърдиха в събота от неговата партия, цитирани от хърватската агенция HINA, предава “Макфакс“.


Агенцията неофициално е разбрала, че текстът на съобщението, изпратено до Пленкович , което също е било в плика, е завършило с думите "а за предателите едно от лекарствата е Новичок". 
"След като служителите на ХДС се обадиха в полицията, от там взеха плика със съмнително съдържание, след което започна разследване", се казва в изявление на ХДС.

В събота в Загреб полицията арестува и повдигна обвинение на 48-годишен мъж, който на 14 октомври публикува съобщение във „Фейсбук“, открито заплашвайки да убие премиера.

63-годишен мъж, живеещ в същото село с нападателя Даниел Безук, който в понеделник стреля по полицията на площад "Свети Марко“ и в последствие се самоуби, бе арестуван днес.
Полицията установи, че 63-годишният мъж е казал след нападението, че мишена на Безук е бил Пленкович и че самият той мисли да го убие. У него също са открити огнестрелни оръжия и експлозиви.