Хасан Адемов: Двата пенсионни стълба не се конкурират

Няма как за 19 години осигуряване да очакваме да получим доходност, която да се конкурира с пенсията от първия стълб , където осигуряването е 37 години за жените и 40 за мъжете. Това заяви пред „Лице в Лице“ на btv д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

Двата стълба не се конкурират. Идеята на втория стълб е да допълни  това, което се пролучава от първия пенсионен фонд, за да може заедно да се получи един коефициент на заместване, който да е около 75%. Управляващите вместо да обяснят с думи прости на хората , че можехме да постигнем заложеното в реформата, но този проект беше скрит, продължи той.
Най-важното от този законопроект е, че има вече разписана ясна процедура за получаването на пенсиите, казва той.
Има сериозна разлика между пенсията от НОИ и тази по втория стълб, смята Адемов.

По негови думи НОИ определя размера и ролята на бъдещия пенсионер е просто да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб активната страна е осигуреното лице и то трябва да има обективна и навременна информация, за да може да вземе информирано решение.  Иначе няма да се постигне желания резултат. 
Тези хора, които плащат вноски и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди законът да е приет и публикуван в Държавен вестник, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение.