Хасан Адемов: Голяма част от проблемите се дължат на "Обединени патриоти"

Първият ден от болничния няма да се заплаща от 1 януари 2020 г. и ще е за сметка на работника. Затова се договориха днес в коалицията. Според управляващите, тази мярка ще спре фалшивите болнични с цел удължаване на почивните дни.

Гост с коментар по готвената промяна в "Още от деня" на БНТ беше Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на социалната комисия в НС.

" През годините се натрупаха много проблеми от гледна точка на контрола. Търсят се възможности за решаване на този въпрос, но Коалиционният съвет е политически формат. Истинското място за решаването на този казус е Тристранният съвет, където под контрола или с участието на държавата се вземат такива решения.
Очевидно е, че тези, които предлагат това, го правят зад кадър, коментира Хасан Адемов. Този бюджет беше обсъден съвсем скоро и в Тристранния съвет, и в НС. Но така или иначе, трябва да се търси балансирано решение за споделяне на отговорността", категоричен е той.

Адемов коментира и предложението на управляващата коалиция минималната пенсия да стане 250 лв от 1 юли догодина.

Очевидно е, че тези 250 лв няма да стигнат, за да могат да бъдат задоволени елементарни жизнени потребности на пенсионерите, заяви Адемов. Според него, трябва да има адекватност между осигурителния принос и получаването на пенсия.

Доходът, който се очаква от втория стълб е допълващ от този, който се очаква от Държавното обществено осигуряване. Тоест двете пенсии не могат да се конкурират, те се допълват.
По въпроса позицията на ДПС за политиката на правителството, Адемов заяви, че тя остава непроменена.
" Още от първия ден на този управленски мандат ние настояваме, че този формат води до скандали, води до проблеми. Виждате, че една голяма част от проблемите се дължат точно на "Обединени патриоти". От тази гледна точка смятаме, че той е вреден за България, не решава проблемите."