Само ЗАЕДНО може да защитим бъдещето на Човечеството

Накъде върви светът в XXI век ...

Антон Антонов*

Днес в САЩ и не само вече не става дума за "републиканци или демократи", "леви или десни", а за Бъдещето на Света, където отделните държави, та дори "тези", които все още се смята за "велики", нямат бъдеще сами... 

Примитивните политически шаблони и схеми от миналия век, от времената на "горещата и студена войни", когато всичко е многополюсно или поне двуполюсно, ни доведоха до COVID-19 и свързани верижни кризи...Решението вече не е - аз или ти, а ние заедно! То е в синергията! Това е, "третата алтернатива", която единствено може да спаси Човечеството и заобикалящия го Свят - живата и нежива Природа!

Добре е преди да продължим не просто "напред" да се замислим - на къде, и как!

Интелектът и погледът в бъдещето на един американски президент преди повече от 100 години

В началото на януари 1918 година, един велик американски президент, Удроу Уилсън, представя пред двете камари на Американския конгрес своят план от 14 точки с военните цели, които САЩ трябва да преследват в Европа и Близкия Изток. В документа той скицира също виждането си за новия световен ред, в който акцентът се поставя върху правото на самоопределението на народите. Но Уилсън отива още по-далеч: той пледира за свободна търговия, за прекратяване на тайната дипломация и за създаването на Общество на народите.

По този начин още през 1918 година в основни линии е нахвърлена рамката на бъдещия либерален световен ред, който започва да се изгражда след края на Втората световна война - с координация и под американско ръководство. Този нов световен ред тогава се налага включително и поради това, че много страни го възприемат и се присъединяват към него. А и всеки от следващите американски президенти даваше своя принос към него. Така се стигна до краят на "Студената война"!
100 години по-късно друг президент на САЩ поиска да заключи Америка в границите й, а един английски „консерватор“ сведе Великобритания само до Британия след един дълъг и мъчителен Брекзит. 

politici_world.jpg

Последните четири години, Новият световен ред беше поставен под заплаха, а основното действащо лице беше отново един американски президент. Той беше и поощряващ "Брекзит", както и срещу европеизма. Президентът, на практика замрази НАТО, извади САЩ от Парижкото споразумение и СЗО, и пледираше за "държавата N 1", изграждайки смешни огради на юг...

Ще тръгнем ли към „алтернативни светове“ или към една „трета алтернатива“ тук, на Земята?

Според, секретният документ, изготвен от ODNI /Националното Разузнаване/, който Барак Обама намери на бюрото си в Белия дом на 21 януари 2013 г., когато стъпи в длъжност за втория си мандат, и бе публикуван под заглавието Global Trends 2030. Alternative Worlds (Световни тенденции за 2030 г., Алтернативни Светове), предстои едно, хипотетично, но различно и несигурно бъдеще... Какво ли е писано още в него? Защото, всички ние, вече сме в това бъдеще...

Интересно, че тези систематични "сценарии" за Бъдещето бяха прекъснати като практика при президента Тръмп... Ще продължат ли обаче такива "сценарии" да бъдат четиво и помагало и при новоизбрания президент Байдън, а и при следващите го? 

Защото без глобална човешка промяна, бъдещето на днешното Човечество на тази планета е застрашено... Това го виждаме вече всекидневно всички ние. Независимо, дали живеем във "велика" държава или в България, независимо от това дали сме редови човеци или някакви "лидери"... И надали, едни "алтернативни светове" някъде другаде, ще спасят някакви си "елити"?

Истинската Алтернатива за мен, която може да осигури Бъдеще на нашата циливизация, е само третата алтернатива - синергичната Заедност и обща посока на Човечеството за и към един Novus Ordo Humanum!

Коя, "алтернатива", ще изберем - зависи и от нас!

*Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора