Хиляди нови вируси-убийци дебнат заради изменението на климата

Техни преносители са прилепите, от където се предполага, че е тръгнал и коронавируса

снимка: zdrave.to

снимка: zdrave.to

Учени очакват появата на над 15 хиляди нови вируси, които се предават от прилепите към човека, заради изменението на климата. До 2070 г. се очаква много от сега живеещите на студено прилепи да се преместят на по-топли места. Прилепите ще пренесат със себе си и своите паразити и патогени, „увеличавайки риска от възникващи инфекциозни заболявания, прескачащи от животни към хора през следващите 50 години“, прогнозират учените.

Докато се движат, някои видове ще започнат да влизат в контакт едни с други за първи път. Опасността ще бъде най-голяма в гъсто населените райони, особено в тропическа Африка и Югоизточна Азия.

Списание Nature, което публикува проучването, смята, че е сред първите, които оценяват как глобалните промени могат да създадат „бъдещи горещи точки“ за споделяне на вируси и възникващи болести.

Изследователите, водени от Колин Карлсън от Джорджтаунския университет, моделират начина, по който бозайниците ще започнат да мигрират, когато светът се затопли с 2 градуса по Целзий до 2070 г. Очаква се най-малко 15 000 нови предавания на вируси между прилепите и човека.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че коронавирусът е предаден от прилеп на човек в Ухан.

Учените и правителствата по целия свят се стремят да ограничат затоплянето на климата до 1,5 градуса над прединдустриалните нива, за да избегне най-лошия климатичен срив. /БГНЕС