Иван Хиновски: Смешно е да говорим за АЕЦ "Белене", проектът е толкова далече от реализация

Още повече, че пред ЕК има ясен регламент за доказване на необходимостта от проекта

Иван Хиновски

Иван Хиновски

Проектът за Втора атомна може да бъде започнат най-рано след 2-3 години, ако изобщо това стане. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски пред Дебати.бг след вчерашното изявление на енергийния министър Теменужка Петкова на форума „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“ във Варна, на който тя отново направи реклама на проекта и напредъка по процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Хиновски коментира ситуацията от гледна точка на правилата на ЕК и потвърди, че на проекта ще се гледа като на нов и той трябва да мине всички процедури отначало.

„За всички експерти е ясно, че това е един абсолютно нов проект. Всяко едно условие в проекта, което се променя, подлежи на нотификация т. е. смята се, че проектът е нов. За всички експерти той е нов проект и трябва да мине цялата процедура. АЕЦ „Белене“ е толкова далече от началото на проекта, че просто ми е смешно да го коментиран. Реалният старт на проекта може да започне чак след 2-3 години, след като България обоснове необходимостта от този проект. Според мен  най-лошото в случая е, че тя трябва да обоснове жертвата на едни ТЕЦ-ове   срещу АЕЦ „Белене“ или жертвата на „Белене“ срещу оставане в експлоатация на ТЕЦ-ове.  Това е дилемата в момента“, аргументира позицията си Хиновски.

На въпрос дали при тези неясноти има смисъл от процедурата по избор на инвеститор, експертът обясни: „Ние можем да си избираме инвеститор, обаче пред ЕК има ясен регламент за доказване на необходимостта на проекта.  Има да пишем стотици страници обосновки – детайли кой участва, какво финансиране, как ще се отрази на макрорамката, социално-икономическо въздействие, какво ще правим с отпадъците, къде ще ги съхраняваме и имаме ли такива възможности. Изобщо смешно е да се каже, че този проект е започнал. Той не може да започне до 3 години. Тепърва предстои мъчителната борба на инвеститорите да убедят правителството да даде държавна гаранция. Сигурен съм, че това е основната цел, защото имаме контакти с много инвеститори и всички те ни намекват, че без държавна гаранция и дългосрочен договор те няма да направят и една крачка.“

Хиновски не е оптимист относно възможността новият проект да получи одобрението на ЕК. Той разкри и интересна подробност от предишното „издание“ на проекта за АЕЦ „Белене“, която е много слабо известна.

„Проектът няма да получи разрешение, но другото, което е интересно и подло се крие от обществеността, е че в предишния проект, АЕЦ „Белене“ -2,  RWE имаше дългосрочен договор за изкупуване на енергията и нашите управници го бяха подписали“ – разкри енергийният експерт. По думите му същите условия, които са предоставени на т. нар. „американски“ централи, са били дадени и на RWE.