Ходорковски: Ако украинците не получат тежки оръжия, скоро ще се сражават край Киев

Бившият петролен магнат отправи призива си към Запада да продължава да съдейства на Украйна

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски

Живеещият в изгнание бивш руски петролен магнат Михаил Ходорковски призова Запада да достави тежки оръжия на Украйна, предаде ДПА.

"Ако украинците не получат тежки оръжия, за които настояват, те скоро ще се сражават около Киев", предупреди той пред в. "Билд". Ходорковски, който официално живее в Лондон, заяви, че западните политици са изплашени от руския президент Владимир Путин. Той ги разкритикува, че вярват, че не са във война с Русия. "Това е много глупаво поведение", смята Ходорковски, който заяви, че от гледна точка на Путин западните политици и западните страни са вече във война с Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да спре да си играе с Русия и да наложи на Москва по-тежки санкции, които да сложат край на "безсмислената война" в Украйна. Зеленски каза, че Украйна при всички положения ще остане независима и че всъщност въпросът е каква цена ще съхрани тя независимостта си. "Украйна винаги ще бъде независима държава и няма да бъде пречупена. Единственият въпрос е каква цена ще плати народът ни за свободата си и каква цена ще плати Русия за тази безсмислена война срещу нас", изтъкна украинският президент.

Преди часове стана ясно, че администрацията на Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие, които сега са основното искане от страна на украинските представители, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на официални лица. Администрацията е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет от военна помощ и помощ за сигурността на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица, твърдят източниците на телевизията.

(Източник: Факти.бг)