Хора с досиета в ДС - действащи съдебни заседатели в Софийския районен съд

Това показва проверката, извършена от Комисията по досиетата

В Софийския районен съд всички съдебни заседатели, установени като сътрудници на тоталитарните комунистически служби, заемат действащи постове.

Това показва проверката, извършена от Комисията по досиетата, пише сайтът desebg.com. Тя е обхванала общо 200 души, които са заемали или заемат длъжността съдебни заседатели (решение №2-1742 от 7 ноември 2019 г.).

От тях с досиета са следните петима души:

Валентин Стефанов Михов, съдебен заседател от 2015 г.;
Владимир Добрев Иванов, съдебен заседател от 2015 г.;
Румен Петров Бухлев, съдебен заседател от 2015 г.;
Татяна Димитрова Пазийска, съдебен заседател от 2015 г.;
Цветко Кирилов Димитров, съдебен заседател от 2015 г.

По закона за досиетата Комисията е задължена да провери съдебните заседатели в районните съдилища в страната от 10 ноември към днешна дата.

Проверката обаче се оказа непълна, тъй като съдебната власт е приема вътрешно правило да съхранява информация за съдебните заседатели само за пет години назад.

По тази причина и в Софийския районен съд проверката на съдебните заседатели е непълна. Председателят на съда не е предоставил необходимите данни за съдебните заседатели в периода 10 ноември 1989 г. – 2009 г.

Проверката на съдебните заседатели в районните съдилища в страната бе започната от Комисията по досиетата тази години и се извършва по азбучен ред на населените места. Резултатите от предходните проверки може да откриете в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.