Хоум офисът е новата нормалност! Как да преборим болките в гърба, врата и кръста?

Д-р Силвия Андонова, невролог в болница "Аджибадем".

Д-р Силвия Андонова, невролог в болница "Аджибадем".

Хоум офисът вече е новата нормалност. Зачестиха ли оплакванията на пациенти с болки в гърба врата и кръста, поради неправилната поза или "неудобния" импровизиран офис? И кои са най-честите неврологични проблеми при Covid-19? В предаването "Социална мрежа" на  Канал 3 темата  говори д-р Силвия Андонова, невролог в болница "Аджибадем".

"Последните няколко месеца хората се оплакват от болки в различни части от гръбначния стълб. Много е важно да има профилактика. Ранната диагностика и повлияване на симптомите също", обясни неврологът.

"Червените флагове" са симптоми, които алармират за сериозни диагнози, които пациентите няма как да знаят. При проблемите с гръбнака са настъпване на слабост в крайниците без или с болка, нарушение в тасови резервоари, задръжка или изпускане при ходене до тоалетна. Дълготрайна болка, преобладаваща нощна болка, това са сериозни оплаквания", разказа тя.

"Профилна рентгенография е добър вариант за изследвания, но ЯМР е най-доброто решение, така можем да отхвърлим сериозни диагнози, автоимунни заболявания. Важно е да се правят упражнения, на 40 минути в работния ден да ставаме, да се раздвижим, разтягащи упражнения за шията и гр ъбнака. Да избягваме неудобните пози", прикани д-р Андонова..