Християн Митев: Може да се запише в Конституцията, че няма давност за определени приватизационни сделки

Християн Митев

Християн Митев

Само преди дни главният прокурор разпореди проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. После бе поставен и въпросът ще има ли наказани, а Иван Гешев призова за промени в законодателството и дори в Конституцията.

Въпреки че се появиха различни мнения, в интервю за Dariknews.bg депутатът от НФСБ Християн Митев изрази мнението си, че може да се измени основният закон така, че давността да отпадне в случаите, в които има наказателно преследване във връзка с подобни приватизационни сделки, при които има извършено престъпление. Според него, ако бъде изработен такъв проект, той може да бъде предоставен за становище на Конституционния съд. Всичко това обаче можело да стане само след консенсус между всички политически сили.

"Една такава промяна в Конституцията ще подлежи на съответния контрол за конституционосъобразност, по нея може да се търси становището на Конституционния съд, както направихме, когато променяхме главата за съдебната власт в миналия мандат. Така че има възможност да се търси експертизата на Конституционния съд при една такава поправка. Аз смятам, че има такава правна възможност. Дали и до колко тя е най-удачната, е въпрос на тълкуване. Затова казвам, че ако бъде изработен такъв проект, той може да бъде предоставен за становище на Конституционния съд, както вече има такива прецеденти, или най-малкото да бъде поставен на обсъждане от правната общност, да се чуят различни мнения и тогава вече да се върви към внасяне и приемане. Но преди да се стигне дотам, трябва да сме наясно има ли обединение около тази позиция, около тази идея, преди да я сътворяваме в промени в Конституцията или в наказателното законодателство. Докато няма консенсус, като че ли една такава идея, е обречена на неуспех, без значение кой я предлага и къде се предлага", посочи Митев.