Христо Грозев напуснал Австрия от съображения за сигурност

Разследващият журналист се опасява, че има заплаха за живота от страна на руските спецслужби

Христо Грозев

Христо Грозев

Изпълнителният директор на  Bellingcat  Христо Грозев, който живя почти 20 години в Австрия е напуснал Виена от съображения за сигурност. Това съобщав Moscow Times, позовавайки се на австрийския  в."Falter". Решението е резултат на опасенията за заплаха от руските спецслужби, пише "Сега". 

Според вестника, Грозев е получил данни от източници от разузнаването. След предупреждението той е отменил завръщането си от САЩ във Виена. Той е в САЩ по повод церемонията на "Оскарите" и номинацията на документалния филм "Навални", в който участва и Грозев. 

"Подозирам, че във Виена има повече руски агенти и техни информатори, отколкото полицаи", казва Грозев пред изданието. 

В края на 2022 г. руското МВР обяви Грозев за федерално издирване. Тогава по данни на източници на руските медии той е издирван по криминално дело за разпространяване на "фейкове" за руската армия. По този повод българското МВнР извика руската посланичка Митрофанова, която заяви, че не знае защо Грозев е издирван, но руските служби "няма да го търсят по целия свят". Тогава тя посъветва българското МВР да пита руското защо Грозев е издирван - и до днес няма отговор. 

През юли руските спецслужби съобщиха за опит на украинското разузнаване да отвлече руски самолети. Грозев бе посочен като съучастник. Грозев заяви, че не е участвал в операцията, а Bellingcat е снимал филм как руските и украинските служби се опитват да се заблуждават една друга. 

В България виждам по-голяма концентрация на конкретни агенти на руските служби. Това обясни журналистът, който бе изслушан от парламентарната комисия за контрол над спецслужбите по искане на "Демократична България". Поводът за изслушването му, което се проведе онлайн, е обявяването на Грозев за издирване от Русия. "Имаме доста лежерно отношение към даване на визи и разрешения на живеене на хора, които имат имоти", обясни Грозев.