Христо Иванов: Борисов е само част от уравнението, задължитена е оставка на Иван Гешев, абсолютно нетърпимо лице

Нека никой да не си мисли, че ние от „Демократична България“ ще приемем, че протестите, които ние подкрепяме политически, без да сме техни организатори, са постигнали своите политически цели, без да се стигне до оставка на Иван Гешев и дълбока реформа на прокуратурата. Това каза Христо Иванов, предаде БГНЕС.

„Искам да съм изключително ясен по тази тема, защото дали Борисов ще подаде оставка сега или в края на мандата на това управление, дали ще се оттегли в отпуск и какви други пируети би могъл да направи, е само част от уравнението. По никакъв начин няма да се съгласим темата с оставката на Иван Гешев, което е едно абсолютно нетърпимо лице на поста главен прокурор на европейска България и темата с необходимостта от дълбока структурна реформа в прокуратурата, да бъде заметена по никакъв начин“, посочи той.

Христо Иванов дойде днес в Съдебната палата, за да внесе сигнал. От „Демократична България” казаха, че той е до всички прокурори чрез главния прокурор с настояване да бъдат проверени обстоятелствата около записа “Лесно е да си прост”. „Чиято автентичност беше потвърдена от две външни експертизи и от който се разбира, че министър-председателят упражнява влияние върху независим регулатор, съгласува с висши представители на съдебната власт повдигането на обвинения на член на правителството и разпорежда извършването на проверка на политически противник“, пишат от там.

„Днес внасяме сигнал отново до всички прокурори компетентни да се сезират, с който искаме да бъде проверено съдържанието на аудиозаписите цялата поредица, която беше изтекла в медиите. Днес прокуратурата съобщи, че има проверка за това кой е направил тези записи по чл. 339 от НК. Това по никакъв начин не е достатъчно и адекватно“, каза Иванов преди да влезе в Съдебната палата. Той поиска да припомни, че по същия начин беше „практически прикрито съдържанието на предишни подобни записи, които станаха известни като „Ало, Ваньо“ и „Яневагейт“, разговорите между Ченалова и Янева“. „Прокуратурата тогава провери само кой е направил тези записи, но не и съдържанието им. И от тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието“, заяви той.

Христо Иванов заяви, че има един голям проблем в съдържанието на първия запис, за който вече има две чуждестранни експертизи, които установяват, че той не е манипулиран. „И този проблем е, че Борисов в този първи запис разказва, че е обсъждал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев – настоящ главен прокурор, конкретни акции, които се случват в контекста на политическа предизборна кампания. Това е възможно всъщност да осъществява редица състави от НК за злоупотреба с правомощия, употреба на влияние, да нарушава разделението на властите, да нарушава разделението на функционалната компетентност между политическото ниво и оперативното ниво в службите, което също е гаранция за това, че правомощията на службите няма да бъдат използвани за постигане на политически цели. Особено, когато става дума в контекста на предизборна кампания, тоест става дума и за нарушение на честността на изборите, чрез използване на влияние върху прокуратурата и чрез използване на службите“, каза той. Иванов подчерта, че това е изключително притеснителна възможност, която трябва да бъде много внимателно проверена. „И в контекста на конституционното решение, което обяви, че всеки прокурор можел да разследва главния прокурор и главният прокурор в момента пърха от селце на селце и паланка на паланка и разпространява опорките, че видите ли, той не бил недосегаем, нека да видим дали е недосегаем. Това е пореден сигнал, с който искаме да проверим ще се намери ли един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и настоящият главен прокурор, а тогавашният заместник-главен прокурор, заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужват политическите цели на управляващите“, заяви Христов Иванов. /БГНЕС