Христо Иванов: Няма да се поддадем на руските провокации, прави се опит за връщане към политиката на ексклузивни сфери на влияние

Христо Иванов, снимка: БГНЕС

Христо Иванов, снимка: БГНЕС

"Ще развиваме нашето членство в НАТО и няма се поддаваме на руската провокация". Това каза съпредседателят на коалиция "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента във връзка с искането на руското външно министерство да се изтеглят натовските войски от България и Румъния.

"Тези изявления днес са поредния елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО", каза Иванов. Според него целта е да се върнем в ситуация, в която някой друг - Русия и САЩ решават кой да бъде в НАТО или не. "България е направила своя избор - нашата национална сигурност се гарантира от НАТО", подчерта Иванов. Повод за думите му е искането от Русия НАТО да изтегли своите сили от България и от Румъния. В отговор на това искане депутатите от ГЕРБ поискаха в парламента да се явят премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска, както и да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"България е направила своя избор, той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност се гарантира в съюз с НАТО. Това е и категоричната позиция на Демократична България. Ние няма да се поддадем на руските провокации, които в своята същност представляват опит за връщане към политиката на така наречените ексклузивни сфери на влияние - това е същността на позицията на Кремъл.