Христо Иванов: Политици и Пеевски напълниха ВСС с "калинки", изпратени там да изберат Гешев

Абсолютно е невъзможно да се коалираме с ГЕРБ, заяви съпредседателят на ДБ

Христо Иванов

Христо Иванов

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред Би Ти Ви, че разполагането на безсрочен палатков лагер на Орлов мост и на жълтите павета пред президентството е сигналната система на българската политика. Вчера, в 21-ия ден на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, недоволните решиха да разпънат палатки и шатри на двете ключови столични кръстовища, като обявиха, че ще се махнат от там, когато исканията им бъдат изпълнени.

"Когато се сменят министри, които са свързвани с Делян Пеевски, с някои още по-свързани с него, какво да очакваме? Орлов мост е сигналната система на българската политика. Когато хората виждат държавата си окупирана от Пеевски и Гешев, те блокират Орлов мост", каза още Иванов.

Той добави, че една от основните причини за крайните действия на протестиращите е неосъществената съдебна реформа, която той искал да направи по време на мандата си като министър на правосъдието. Според него българските политици и депутатът от ДПС Делян Пеевски са напълнили Висшия съдебен съвет с "калинки, които бяха изпратени там да изберат Иван Гешев за главен прокурор".

"Когато една власт изпадне в пълен разрив с реалността, това изкарва хората на улицата и налива масло в огъня. Когато властта започне да се държи като колективен неадекватник, хората излизат на улицата. Пеевски и Ахмед Доган са част от необявената коалиция, която управлява страната и това изкара хората на улицата", допълни Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" отговори и на нападките на президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който вчера заяви, че бившият правосъден министър трябва да изчисти зависимостите си от бившия премиер Иван Костов. "Аз не правя голяма разлика между Костов и Доган, при положение че Костов е човекът, който даде цялата икономическа власт в България на олигарсите и практически не допусна закон за лустрацията", каза още Плевнелиев.

Според Иванов "да сравняваш Костов и Доган е такава неадекватност, че нямам думи". Той припомни, че като министър е влязъл в тежък и ежедневен конфликт с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за реформата в прокуратурата. И попита защо Плевнелиев не го е подкрепил, когато е поискал проверка за изчезването на тефтерчето на Филип Златанов, за "Яневагейт", както и за дейността на Петьо Петров - Пепи Еврото.

Христо Иванов добави, че преди година Плевнелиев му се е обадил, "за да ме кандърдисва да правим обща коалиция с ГЕРБ в София за кмет".

"Аз му казах, че хората виждат, че Бойко Борисов е заложил управлението си и България в сарая на Доган. Това прави абсолютно невъзможно да се коалираме с ГЕРБ", уточни той.