Христо Иванов: В следващото НС ще има коалиции и то внимателно и предварително разписани

На балотаж ще отиде Лозан Панов, убеден е той

Христо Иванов

Христо Иванов

"Трябва да влезем в следващия парламент с яснота, че ще има коалиции и то внимателно и предварително разписани. Ще има споделени отговорности, разговор за биографииаапицитетите. От нас обществото очаква да трансформираме страната", заяви пред бТВ съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Социолозите бъркат, че партиите разполагат с нещо в електорален план, което притежават и, (че някой може да краде оттам. Всичко ще се решава в кампанията, да, ние сме конкуренти, но ние никога не сме били с представата, че нещо ни гарантирано", каза той по отношение на социологическите данни, че ПП взема гласоове на придърженици на ДБ.

"По отношение на БСП сме си поставили червената линия, че не можем да подкрепим правителство с техен мандат. По отношение на гоолемите реформи може да се структурират някакви отношения. Остава и червената линия спрямо ГЕРБ и ДПС", заяви той.

"Гоподин Панов на поста председател на ВКС беше от малцината институционални говорители на демократичната общност и беше естествено да получи нашата подкрепа. Освен това той е независим, излъчен е от хора, които са независими. В неговия ИК няма нито една партийна креатура. И още нещо - той е магистрат, по закон е деполитизирън. Ние ще се отнесем с уважение към неговата независимост по време на кампанията", каза още Христо Иванов.

"Посланията на господин Панов са си негови. Господин Радев има за какво да бъде критикуван, макар, че той застана на правилната страна на историята по отношение на съдебната реформа. Но той пропусна да заеме позиция по отношение на избора на Иван Гешев. Но ние от ДБ се борим за тази кауза от десетилетие, сега мнозинството разбира, че без промяна на прокуратурата не може. Много хора трябваше да разберат нещата, често пъти по трудния начин", коментира той думите на Лозан Панов, че президентът Радев е "фалшив герой".

"Виждам, че ГЕРБ се опитват през кандидатурата на проф. Герджиков да излязат от тежката изолация, в окято са поставени. ГЕРБ и ДПС са носители на корупционния вирус и тези опити да се скрият зад един уважаван учен. Лозан Панов ще бъде на балотаж, това е истинската логика на кампанията. Вашата позиция е категорична - ГЕРБ трябва да остане достатъчно дълго извън властта и няма да минат тези номерца, с окито се опитват да излязат от изолацията", отговори той на въпрос дали ако проф. Анастас Терджиков е на балотаж срещу Румен Радев те биха го подкрепили.