Христо Казанджиев: Ще бъде много любопитно да се разсекрети споразумението, подписано между Теменужка Петкова и "Газпром"

Вероятно в него е променена точката на доставяне на газ от Румъния в Турция

Христо Казанджиев

Христо Казанджиев

Действията на България по отношение на „Балкански поток“ и по-скоро „Турски поток“ през България, реално се явяват южният газов коридор на Русия. Премиерът Борисов не би могъл да присъства на официалното откриване на газопровода, защото се поставя в позицията на човек, направил всичко възможно да реализира геополитическите интереси на Русия в Югоизточна Европа, срещу интересите на България.

Това каза енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика" в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и ТV1.

Казанджиев заяви, че България доставя газ на Сърбия, а не доставя газ на българските потребители в Северозападна България, които от 10 години пледират да бъдат газоснабдени, за да може този регион да тръгне нагоре, да се развие бизнесът и да създадат условия за по-добро бъдеще на децата и хората там.

По думите му многократно са отправяни запитвания към Министерството на енергетиката ще бъдат ли газоснабдени от този газопровод тези общини в Северозападна България, но отговорът определя като гробовно мълчание.

„Газопроводът действа като автономна система от Турция до сръбската граница. Практически няма абсолютно никаква връзка с националната газопреносна мрежа. Към настоящия момент картите на Булгаргаз демонстрират пред света, че България има две независими системи – транзитна и национална газопреносна система“, заяви експертът.

Казанджиев припомни, че „Балкански поток“ беше лансиран като изграждане и разширение на националната газопреносна система, а не като транзитен газопровод, каквато е фактическата реалност и истина.

„За срам на Борисов, политиката, която води до този момент, облагодетелства единствено и само геополитическите цели на Русия, но не и на България“, категоричен е енергийният експерт.

„Да не забравяме онези 800 млн., които си иска Путин, но по-любопитният въпрос е как са усвоени от България, за да се дължат на Русия“, припомни  той.

Христо Казанджиев подчерта, че „Балкански поток“ беше изграден на цена значително по-висока от тази, която би била, ако се бяха провели справедливи търгове и се беше реализирал проектът в съотетствие с обичайните и добри европейски практики.

По 1500 лв. на пенсионер биха могли да бъдат дадени с тези 3 млрд. лв., които държавата изтегли като заем, за да построи руския „Турски поток“. Тези пари бяха дадени за проект, който изцяло е от интерес на чужда страна. По-страшното е, че България ще генерира предимно разходи, свързани с този газопровод, а не обещаните високи приходи от него. Тази инвестиция трябва да се върне, и то така, че да започне да генерира приходи, което е изключително спорно дали някога ще се случи“, скептичен е Казанджиев.

Още в началото е било ясно, че капацитетът няма да бъде запълнен до 2025 г., защото едва сега Унгария започва да реализира своя участък от „Турски поток“.

„Много е любопитно да излезе на бял свят и да се разсекрети онова прословуто споразумение, подписано между Теменужка Петкова и "Газпром" за развитие на българската газопреносна система. Вероятно в това споразумение е променена точката на доставяне на газ от Румъния в Турция. С това споразумение са запознати единствено Теменужка Петкова и Бойко Борисов“, добавя експертът.

Премиерът Борисов на 1 януари отиде на Кулата, за да похлупи голямото събитие - откриването на „Турски поток“, казвайки: „От днес има 100% диверсификация на доставките на газ в България“.

„Физически доставки на азерски природен газ в България не е възможно да бъдат осъществени. За да има доставки през Сидерокастро (Кулата-Промахон) трябва да се спре притокът на руски природен газ за Гърция, което не би могло да се реализира.

До настоящия момент няма промяна на потоците природен газ от България към Гърция. България продължава да е 100% зависима от доставките на руски природен газ, ако има някакви виртуални доставки на азербайджански природен газ, то това е от т.нар. слапови сделки“, изтъкна той.

Казанджиев заяви, че постигането на диверсификация у нас е фейк новина, изказана директно от премиера на България.

„Организацията на строителството на газопровода беше направена по един много добър начин с мобилизиране на огромен строителен потенциал от редица страни, с външни фирми под контрола на Газпром. Управлението на Аркад беше поето изцяло от руснаци, което може да се предполага в голяма степен, че са хора на Газпром. Причината, поради която не се изгражда интерконекторът с Гърция, е очевидна – единствената възможност за реална диверсификация на доставките на природен газ ще промени баланса на интересите и геополитически ще засегне много сериозно Русия.

За 10 години не се изгради строителството на газопровода, не започна строителството на терминала в Гърция и едва ли някога ще започне, ако България не прояви достатъчно голяма политическа воля да промени нещата“, каза още Казанджиев.