Христо Казанджиев: Най-големият съюзник на Русия за проектите ѝ в България е корупцията

Христо Казанджиев

Христо Казанджиев

„Руските проекти в България оказват огромно геополитическо предизвикателство. В нашия анализ сме проследили действията на българските правителства през последните 20 години, както и логиката на Русия за повишаването на икономическото и политическото влияние в Югоизточна и Централна Европа, както и рисковете произтичащи от това. Те са изключително сериозни и водят до степен на затваряне на България в една много тежка енергийна прегръдка и ограничаване на нейните възможности за осигуряване на други източници на енергия освен руските. Проследили сме развитието на т.нар. „голям шлем“, в който са включени проектите Южен поток, Бургас Александрополис и АЕЦ „Белене“. Така също сме обърнали внимание на трансформацията на Южен поток в Турски, а след това и в Балкански. Постарали сме се да обясним последствията за националните ни интереси, които отговарят по-скоро на интереси на Русия“. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев на представянето на годишния анализ за 2019 г. на Евро-атлантическия център за сигурност.

„Проектът Балкански поток до голяма степен следва трасето на „Набуко“. Неприятен е фактът, че газопроводът преминава през Сърбия, а не през Румъния. Всичко е въпрос обаче на развитие и тук е мястото страната ни да преоцени геополитическата си ориентация и въз основа на разпоредбите на Европейския съюз относно газовия пазар да започне диверсификация на доставките на природен газ по Балкански поток към съседните страни. Нещо, което към настоящия момент като че ли не се случва, а е жизнено необходимо“, коментира Христо Казанджиев. 

„Тези проекти генерират огромен корупционен потенциал. Те се използват за огромен разход на обществени средства, които изтичат по неведоми пътища от държавата към някакви субекти. Най-големият съюзник за реализирането на геополитическите и икономическите проекти на Русия в България е корупцията, във всичките ѝ проявления и нива, но най-вече по линия на политическата класа. Тя е всепроникващо бедствие, което е много по-страшно от коронакризата, защото ерозира държавността и демокрацията, националната и евроатлантическата сигурност, както и гражданските права и свободи. Ние наблюдаваме този процес ежеминутно и ежечасно. Корупцията е свързана и със слабото управление, на наличието на монополи в енергетиката, липса на публичност и прозрачност при взимането на инвестиционни решения – нещо, което е практика в България над 15 години. Показателен за нивото на корупция у нас е фактът, че България е най-бедната страна в ЕС. Време е за радикални реформи в енергетиката“, категоричен е енергийният експерт.