Христо Ковачки: Претенциите на индустриалните потребители за ниска цена на тока застрашават националната сигурност

Христо Ковачки

Христо Ковачки

Бизнесменът Христо Ковачки бе гост в предаването "Лице в лице" на бТВ. Цветанка Ризова реши да започне ведро разговора : Не очаквах да ви открия днес. Мислех, че сте я в Обединените арабски емирства, я във Филипините. Мнозина питат: Той не е ли арестуван вече? Не ви ли е страх? Много се извинявам за шегата, много е зловеща, но не съм първата. 

На което Ковачки отговори: Не се страхувам да работя в България, това ми е родината, не смятам да напускам.  "Той така и Божков казваше, пък се озова в Обединените арабски емирства", контрира го водещата.

По темата за цената на тока и дали има монопол Ковачки показа графика на Евростат от 2019 г. от борсите за страни в ЕС, в която се вижда, че цената на тока у нас е най-ниска в региона. "Политиката на правителството води до ниска цена на електроенергията за битовите потребители. За промишлените потребители ние сме в най-ниските нива в Европа. Цената за бита е занижена, за сметка на това цената за индустриалните потребители е малко по-висока. Цената на тока за крайния потребител е около 600 лева в Германия, в България - 200 лева. Говоря за битовите потребители. Няма как нашите индустриални потребители да се оплакват, че цената е незаслужено висока. Няма как да търсим и някакви други причини. Претенциите на промишлените потребители е доста смущаващо. Тези постоянни изисквания - ние искаме цената на платформа за ден напред много ниска  - е застрашително от гледна точка на националната сигурност. Това означава, че постоянно трябва да имаме свръхготови резерви, постоянно да се опитваме цената да бъде ниска и те да купуват на по-ниска цена", обясни Ковачки.

На въпрос дали се спекулира с цената на тока и със самата електроенергия, Ковачки обясни: Енергийната борса е компания, която управлява енергийната борса в Европа. Не виждам как някой може да спекулира с тази борса, тоест няма как да направиш такава система, с която да преодолееш този софтуер, който е измислен за тази цел. Упреците от работодателските организации към мен за изкупуването на тока са повече некоректни, защото повечето от тях са собственици на енергийни търговци, на ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове,ВиК. Те нямат ограничение да търгуват, да купуват и да продават. Не може аз или друг да направи монопол. Всеки трябва да играе по правилата на този енергиен пазар, който е глобален."

"Гледах по Нова телевизия господин Домусчиев, който поиска днес оставките на шефовете на ТЕЦ "Марица". Но аз спирам до тук. За мен това поведение е доста странно. Защото не смятам, че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката", заяви гостът.

Ковачки изтъкна, че няма понятие "борсов спекулант". "Има само спекулант. А борсата е предсказуема", отбеляза той.

"Господин Домусчиев може да си говори каквото си иска. Да заповядат, да проверяват, няма проблем", изтъкна Ковачки.

"Всички хора, които се занимават с ТЕЦ-ове в България, трябва да знаят, че въглищата през следващите 6-10 години ще изчезнат от пазара на енергийните вносители в Европа. Истината е, че трябва да се премине към по-екологични горива. И най-добрият вариант е газ плюс алтернативни горива - като например биомаса", заяви той. 

Според Ковачки решението на правителството да брани "Мариците", е "изключително стратегическо": "Ако някой ви каже, че в България има енергетика без тези две предприятия, значи лъже. Това е свързано с националната сигурност. От друга страна има решение на парламента. Ако искаме да имаме режим на тока, трябва да спрем "Марица-Изток 2".