Христо Мутафчиев писа оценка -1 на проф. Минеков и предупреди новия културен министър

Христо Мутафчиев, снимка: БГНЕС

Христо Мутафчиев, снимка: БГНЕС

Новият министър на културата се казва Атанас Атанасов и е само на 31 години. Завършил е театрално изкуство в САЩ, а досега е бил продуцент на документално кино. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев не познава новия културен министър, но допуска, че може би е по-добре той да бъде непознат за хората. 

"На добър час на новото управление, няма да им е никак лесно. Очакванията са много големи, заявките са още по-големи. Хората ще гледат под лупа случващото се в правителството", каза Мутафчиев пред BGonAir. Той определи като "глупости" твърденията на бившият министър на културата проф. Велислав Минеков за корупция и големи кражби в Министерството на културата. Постави оценка минус 1 на проф. Минеков, който, по думите му, не е изпълнил нищо от дадените заявки.

"Бих посъветвал това младо момче (бел. ред. - Атанас Атанасов) да внимава с какви съветници се заобикаля. Пълно е с политически хамелеони и пиявици, които се лепват за всеки нов управляващ, започват да дават съвети, объркват самия човек и ситуацията. Новоуправляващите имат голям проблем - не контактуват с браншовете и с отделните сектори. Няма диалог с хората долу", подчерта Мутафчиев. 

"Кирил Петков вчера заяви, че културата ще бъде приоритет. Аз Кирил Петков не съм го виждал в театър. Ще настояваме да се запази баланса в сферата на изкуствата по отношение на държавни структури и независим сектор. Ако са решили да правят реформи, тези промени не могат да се случат без съгласието на синдикалните и творческите организации. Да не се опитват да ги прескачат, защото ще берат много ядове", каза още председателят на Съюза на артистите.

И добави, че след като в парламента не се изисква "зелен сертификат", ще настоява това да е в сила и за театрите. 
"Публиката не влиза спокойно в залите. Настояваме за увеличаване на субсидиите. В близките 1-2 години няма как публиката да се върне рязко, което да захрани бюджетите на театрите. Държавата трябва да се погрижи с компенсации", убеден е Мутафчиев.