Христо Панчугов: Партиите трябва да дефинират изход от тази ситуация

Резултатът му се струва преизвестен

Христо Панчугов

Христо Панчугов

Шансовете за съставяне на коалиционно управление не са големи, но за да имат смисъл преговорите за редовно правителство, трябва да има обединяване около три приоритета, заяви пред БНТ политологът Христо Панчугов.

По думите му, тези приоритети трябва да бъдат определени от политическите сили, но те трябва да включват приемането на страната ни в Шенген. 
Резултатът обаче му се струва преизвестен.
Той отбеляза, че има висока степен на радикализация. 

„Но ако така или иначе ще се държат както са свикнали“, поне да дефинират какъв ще бъде изходът от тази ситуация, да не се повтори същото в следващия парламент, коментира Панчугов.

Той посочи, че след като 2 години е наблюдавал разговори за съдебната реформа му е трудно да каже как би изглеждала една реформа в съдебната система – фокусът е единствено върху контрола над главния прокурор. 

Политологът смята, че отказът от съставяне на правителство с ГЕРБ изисква отговор от изразяващите такъв отказ – с какво управление на ГЕРБ с други политически сили е по-приемливо, отколкото управление с тяхно участие.

Панчугов е категоричен, че ако тезата е да не се прави нищо, защото другите са виновни, трябва да се представят доказателства за вината.

Истинският съюзник за съставяне на правителство и за изход от тази ситуация са българските граждани, обобщи Христо Панчугов.