Христо Ристосков: Кремълската пропаганда няма да спре прогреса, а само ще го бави, на изборите не трябва да връщаме Априлския пленум

Всички партии в Сандански да не лепят плакати с лицата си, защото няма да им помогнат да спечелят вота

Христо Ристосков

Христо Ристосков

В България има тотална катастрофа по въпроса с евроатлантизма

Сънародниците ни в чужбина трябва да спрат да пращат пари - на всеки 10 лв., 9 се харчат хаотично, казва пред Faktor.bg бившият международен футболен съдия и член на Атлантическия съвет в България, който е водач на листата на БЗНС за общински съветници на местните избори в Сандански

Интервю на Васил Василев

- Г-н Ристосков, защо решихте да се включите в политиката като водач на листата на БЗНС за общински съветници в Сандански? 

- Моят приятел Атанас Василев, който дълги години живее във Франция, занимава се с бизнес, човек технократ, реши да се кандидатира за кмет на Сандански от БЗНС. Нещата са му ясни в детайли в нашата община и смятам, че е човекът, който може да промени облика на града. Той ме покани за водач на листата за общински съветници в Сандански. Съгласих се, защото Василев е човек, който стои в център-дясно, каквито са и моите виждания. Поканен съм да го съветвам в областта на спорта, както съветвам и кмета на община Струмяни. 

- Какви са проблемите в града, които спешно трябва да бъдат решени? 

- Конкретно ще работя в областта на спорта. Ще предложа на бъдещия общински съвет, например, около 250 дка земя, която е общинска до новата магистрала, да бъде дадена за нова спортна база, защото тази в града е амортизирана. През годините на прехода всичко за спорта се прави на парче. Така не може да се работи в този сектор. Спортът, а и в частност футболът, е много голям бизнес. В България, въпреки малкия пазар, с който разполагаме, този сектор може да се развива, стига да се работи правилно. Ще отидем в средно статистически град в Австрия, за да видим как е направен един стадион и ще последваме примера им. Не говорим да се харчат държавните пари на бедните за нови съоръжения, а за инвеститори или за европейска програма. Имаме идея как това да се случи. Най-големият проблем в общината е липсата на кадри. Още преди 4-5 години Терминал 1 и Терминал 2 се пукаха по шевовете. Доходите са ниски, а населението е застаряващо. На нашата улица вече казват на хора като мен „вие, младите“. Реално обаче младите ги няма. 

- Как ще върнете младите хора в града? 

- Ще работим по програма, в която общината да не бъде най-големият работодател. Трябва да представим добър инвестиционен климат, който ще направи нашият кандидат-кмет. Нужни са ни повече инвестиции, които ще привлечем в областта на туризма. Сандански не трябва да се развива индустриално, защото е туристически град и в крайна сметка природата ни трябва да остане чиста. В Сандански трябва да се реши и проблемът с паркоместата, защото се издаваха безразборно разрешителни за строежи, а на практика след това хората няма къде да спират автомобилите си. Трябваше да се изградят поне общински паркинги, където жителите да си оставят колите. Освен това, данъците се вдигнаха безобразно. Откъде накъде синът ми ще живее в Австрия и ще плаща данък смет, без да хвърля боклуци в Сандански? Няма дисциплина и при самите сметоизвозващи фирми, които оставят кофите пред гаражите на хората. Всичко това може да се промени чрез санкции, които обаче не се налагат. Призовавам гастарбайтерите да спрат да плащат пари в България, защото на практика няма смисъл. От всеки 10 лв. – 9 лв. се харчат хаотично.  

- Защо вашите конкуренти от БСП се сринаха и местното ръководство предпочете партиите на Яне Янев, Волен Сидеров и Веселин Марешки пред  лидерката си Корнелия Нинова? 

- Не съм се интересувал особено, защото моите политически възгледи силно се разминават с тези на БСП. Това, което помолих кандидата ни за кмет Атанас Василев е да не правим безпринципни коалиции. Никога не бих тръгнал да преговарям с популистки партии, които насаждат расизъм и пречат на евроатлантическото развитие на България. Визирам формациите на Волен Сидеров и на г-н Марешки. С тях нямаме никакви допирни точки заради антинатовската и антизападната политика, която водят. Виждаме, че ВМРО „еволюира“, в БСП има някакви признаци на евроатлантизъм, но като цяло, у нас има тотална катастрофа по тази тема. Поради тази причина, от БЗНС решихме да се явим сами на изборите и да потърсим младите, хората, които досега не са гласували, които още се колебаят. Няма обаче да се включим в корпоративния вот и да преговаряме с онези, които печелят избори под масата. Мисля, че на тези избори в Сандански някой ще изгори заради купения вот в общината ни. Това се правеше от повечето играчи на политическата ни сцена през годините. 

- Познавайки основните играчи срещу вас, очаквате ли мръсни номера и ритане по кокалчетата? 

- Не се притеснявам от това. Завършил съм спортно училище и съм биткаджия, така че не могат да ме уплашат. Знам си моите качества, с които мога да съм полезен на спорта и на демокрацията. Искам да призова колегите от останалите партии, които се явяват на избори – да не цапаме града си с плакати. Ние поне нито ще лепим, нито ще замърсяваме, защото, в крайна сметка, след това страдат всички данъкоплатци. Следващият кмет на практика трябва да извади пари от бюджета на общината, за да изчисти всичко. Никой няма да стане известен, като си сложи снимка на центъра. Популярен се става на арената на живота – когато направиш нещо, развил си кариера и си убедил хората. И без това градът ни не е много чист, няма нужда да го замърсяват излишно с плакати. Нека да се слагат афиши само на определените за това места и на частни сгради, на които се плаща. 

- Ще потърсите ли публичен дебат с вашите опоненти? 

- Прегледах листите, в които има все хора, които са завършили „Принстън“ и „Харвард“, половината говорят английски, а другата половина и други езици. Имам предложение: Нека местните медии да докарат един добре говорещ английски журналист, с когото да направим дебат за бъдещето на нашата община. Ще ми е интересно кой ще дойде? Защото всички пишат колко добре владеят чужди езици, а на практика виждаме каква трагедия са и ни излагат със странни изказвания. 

- Вие говорите за евроатлантизъм, но президентът Румен Радев застана зад руски шпиони. Има ли опасност кремълската пропаганда да надделее над пътя ни към цивилизования свят? 

- Разбира се, че няма как това да се случи. Действително има хора, които се опитват да изкарат от орбитата страната ни и да я тласнат към Русия. Прогресът може да бъде забавен, но няма да бъде спрян. България е европейска страна и трябва да продължи развитието си, а не да се връща към Априлския пленум, защото ще е пагубно. 

- За спортния комплекс, който предлагате, ще потърсите ли помощ от БФС и от Борислав Михайлов? 

- Предполагам, че в БФС е крайно време за промяна, както и че министър-председателят ще вземе мерки. Така просто не може да продължава. БФС прилича на нашата правосъдна система – избор на един кандидат. В спора се ражда истината, но не може да има конкурси с един кандидат. Това не е конгрес на БКП. Боби Михайлов може да си говори каквото си иска, ако знае какво говори, в което се съмнявам. Проблемът е във футболните клубове, които избират ръководството на БФС. Ако искат статуквото да продължи и да ни бият кой, както си иска, това е техен проблем. Аз бях изумен, че нашите юноши играха контрола с Индия. Имаме най-малкото съседни страни като Румъния, Гърция и Турция, които са футболни държави. Заради опасното задкулисие, покваряват и децата с тотаджийските схеми. Крайно време е Боби Михайлов да заеме мястото си до Мишел Платини и да бъде разследван. Централите на ФИФА и УЕФА, които са в Швейцария с либералното законодателство трябва да бъдат преместени в САЩ, за да подлежи под строг финансов контрол. По този начин ще бъде променен и климатът във футбола. Не може Мишел Платини да открадне 1 млн. долара и да ти повдигнат обвинение след 6 години. В САЩ той отдавна щеше да лежи в затвора. А Платини не е по-различен от своя приятел Боби Михайлов, който е посредствен ръководител.