Христо Ристосков: Коронавирусът ще изчисти търтеите от футбола, лидерът на УЕФА Чеферин ще е следващият президнет на ФИФА

Влизането на Северна Македония в НАТО е голям шамар за сръбските шовинисти и за руската имперска политика

Христо Ристосков

Христо Ристосков

Бившият международен съдия и член на Атлантическия съвет Христо Ристосков коментира за Faktor.bg тежката ситуация, в която се намира в момента футболът, както и трусовете в международната ситуация заради кошмара на коронавирус. 

"Световният футбол няма да бъде същият след този случай, а загубите ще са огромни. Поздравления на шефа на УЕФА Чеферин, който е сравнително млад човек за този пост, но успя да вземе сравнително адекватни мерки. Както виждате, мачът ни с Унгария ще бъде отложен, както и Европейското първенство, но съм сигурен, че футболът ще се завърне в своя блясък и ще бъде отново социален феномен. Убеден съм, че след края на епидемията ще има промени във футбола и ще дойдат по-гъвкави хора. Вече нямаме нужда от търтеи, които да прибират само тлъсти комисионни и само да се возят на самолети", категоричен е Ристосков.

"С отмяната на Европейското първенство може би ще има някаква промяна в календара и за Световното, но съм сигурен, че шефовете на самите конфедерации ще седнат и ще се разберат. Моите адмирации за Чеферин, тъй като след разпада на Съветския съюз и бивша Югославия, до 1989 г. УЕФА имаше 26 страни членки, а сега са 55. Факт е, че и Израел, и Азербайджан, и Казахстан играят в нашата конфедерация. Аз съм сигурен, че един ден Чеферин ще бъде новият президент на ФИФА. Зависи от федерациите и от нормативните уредби как ще се развият първенствата оттук нататък. Лошо впечатление прави например, че Турция, в условията на такъв проблем да продължава първенството си, не е сериозно. У нас е твърде възможно първенството да се доиграе без плейофи и така например да бъде определен кой ще е шампионът. Това е единият от вариантите, който обсъжда БФС и той никак не е лош", казва още атлантикът.  

"Вече обаче мерките и правилата по стадионите ще са съвсем други. Критериите на големите играчи като спонсорите и ръководителите ще бъдат други. Аз съм сигурен, че човечеството е достатъчно напред и ще се справи с тази ситуация. Трябва да сме по-дисциплинирани и отговорни един към друг. Това важи особено за пенсионерите: хора, стига сте шетали като невестулки и си седнете на задниците вкъщи. Трябва да има дисциплина", допълни Христо Ристосков.

„Китай доказа, че вече няма как да е световен лидер, след като от тази държава тръгна пандемията на коронавирус и страната сама не успя да се справи с неговото разпространение. Срещу Западния свят се води цивилизационна и информационна война, но съм сигурен, че ще излезем по-обединени след кризата. ЕС отпусна 800 млн. лв., което за нашите стандарти не е малко. Банката за развитие също ще отпуска нисколихвени кредити на фирми, които са засегнати от кризата. Видяхме как маймунджалъците на Ердоган преди няколко дни не минаха, защото ЕС реагира по адекватен начин. Сигурен съм и че след този случай доста европейските лидери ще си вземат поука. Вярно е, че нямаме Маргарет Тачър и Хелмут Кол, но в крайна сметка ще се родят и други лидери“, категоричен е Ристосков.

„Поздравления и за нашите съседи от Северна Македония, които са добре дошли в НАТО. Това беше голям шамар за сръбските шовинисти и за руската имперска политика и доказа, че прогресът не може да бъде спрян“, каза още атлантикът. Много от аматьорските клубове издигат Ристосков за президент на БФС. Той обаче коментира, че не е моментът да се правят подобни кампании и пиар, а да се концентрираме върху войната с кризата.