Христо Стоянов: Ще има пренареждане на света, минаваме през чистилището

Това, което ни прави по-силни, се нарича човещина

Христо Стоянов

Христо Стоянов

"Такива жестове на щедрост от хора, които не сме очаквали, че ще направят, ме разплакват. Помнете ми думата, ще има ново пренареждане на света. Дори самият поздрав с лакът вече показва, че нещо се променя в ценностната система на човечеството. Това дарителство от хора, които не знаят утре как ще им тръгне бизнесът, защото сме и на прага на сериозна криза...", сподели във Фейсбук писателят Христо Стоянов. 

"Това можем да го наречем: "Да си отделят от залъка"... Светът се променя, и то се променя на добро. Имам усещането, че минаваме през чистилището сега. Ще излезем от тази пандемия по-човечни, по-сърдечни, по-щедри... Дано излезем и по-безкомпромисни. Защото тази пандемия е резултат от компромисите, които правим. Компромисите с хигиената, с режима на хранене, с навиците... Ницше бе казал, че всичко това, което не го убива, го прави по-силен", казва още писателят. 

"Надявам се, че ще ни направи и по-добри. Хората и лидерите, които ни дразнеха до вчера се показват в нова светлина. Някои решиха, че пандемията ще мине през нациите им - и каквото остане от тях, остане. Други, като Путин пък дори посетиха болници със заразени (засега е единственият, който направи това)... Довчерашни врагове пращат хуманитарни помощи на "враговете си", екипи от лекари. И Китай, и Куба, и Русия, и Колумбия... За мнозина това е политически ход. О, откога мечтая за такива "политически" ходове на Човещината... Време ни беше. Дано да го осъзнаем...", завършва поста си Христо Стоянов.