Хванаха в крачка министър Кацаров: Училищата получили 6 пъти по-малко тестове

Здравният министър май е излъгал, защото към момента вместо обещаните 2.5 млн. теста, в наличност има едва 280 000

Образователното министерство е получило шест пъти по-малко тестове от обещаните 1 милион бройки от здравният министър Стойчо Кацаров. Преди ден Кацаров каза, че до края на деня в петък системата на образованието ще получи 1 млн. теста, които могат да се използват за връщането в класните стаи на учениците от 5 до 12 клас.

Образователният министър Николай Денков заяви пред "Дарик радио", че институцията е е получила 168 800 теста.

В момента тестове има само за учениците от 1 до 4 клас. Денков обясни, че получените нови тестове ще се използват приоритетно за най-малките деца, защото основната цел е те да учат присъствено.

Преди ден здравният министърът Стойчо Кацаров увери, че на МОН са предоставени над 1 милион щадящи тестове, в петък ще бъдат предадени още 1 милион, като има обявена поръчка за още 2.5 милиона теста. “В рамките на 7-10 дни ще се доставят 4.5 милиона теста, което е достатъчно да се осигури учебен процес за всички ученици до края на календарната година“, обясни здравният министър.

В събота обаче в складовете на Българския червен кръст в Лозен имаше само 280 хиляди теста за учениците, съобщава Медиапул.бг.