И Финландия отхвърли плана на Брюксел за възстановяване

Пакетът ще се обсъжда на 19 юни от 27-те страни в ЕС

Финландският премиер Ана Марин

Финландският премиер Ана Марин

Финландското правителство обяви, че ще отхвърли предлагания от Брюксел план за възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса, предаде "Ройтерс".

Хелзинки е предвид плана в сегашната му форма. Той предвижда набиране на безпрецедентните 750 млрд. евро дълг от Европейската комисия в добавка към многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г., която без него е в размер 1.1 трлн. евро.

Обявеният миналата седмица пакет ще се нуждае от единодушие сред държавите в Европейския съюз. Това ще се обсъжда на 19 юни от 27-те страни в блока.

Финландското правителство коментира темата, след като държавите от т. нар. пестелива четворка в ЕС - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания - обяивиха, че са против плана.

Хелзинки обясни резервите си с нуждата да се намали делът на грантовете, които безвъзмездно ще се отпускат на закъсали заради пандемията икономики в ЕС, за сметка на заемите. Финландия дава сигнал, че е готова на преговори, но иска и да се намали общата сума на възстановителния пакет и периодът, в който ще се плащат заемите, да се намали вместо предложените сега 30 години.

Обявеният от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен план предвижда две трети от средствата да бъдат отпускани като грантове, а остатъкът - като заеми.