И фитнес залите искат 9% ДДС, обмислят и протести

Собствениците им изтъкват, че те имат важна социална роля и осигуряват здраве на хората

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Искаме намаление на ДДС от 20% на 9%, искаме и безвъзмездна държавна помощ за целия бранш, която да бъде в размера на едномесечен среден приход от декларирания доход за 2018г. Това каза Петър Ангелов, който е председател на Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), предаде БГНЕС.

Фитнес залите също отварят в понеделник. Преди дни здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед на основание на която от понеделник дейността си могат да възстановят и фитнес залите при заетост на местата не повече от 10 души за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м площ.

Петър Ангелов подчерта, че за тези два месеца са най-губещият бранш, защото имали нулева възможност да генерират приходи. Разходите им са големи и продължават и при отваряне на залите. Той прогнозира, че няма да достигнат до критичната маса хора, които да им позволят поне да са на нулата, както и че ще губят месеци наред при отворени зали.

"Трябва да е ясно на всички хора, че фитнесите работят, за да осигуряват здраве на хората. Имаме много важна социална роля за възстановяване здравето на нацията, особено в тази епидемиологична обстановка, смятаме, че държавата трябва да ни подкрепи. Имаме ясни искания, най-важното е за намаляване на ДДС - постоянно, не като антикризисна мярка“, посочи той. Ангелов подчерта, че тук не следват другите браншове, а това искане са го връчили на спортния министър още преди две седмици.

По думите му в 9 държави от ЕС това ДДС е под 10 процента. „Също имаме данни от проучване, което е направено в Ирландия след като се намали ДДС-то със 16 процента се увеличава посещението на залите, което е много важно – ние искаме хората да влизат в залите и да се грижат за здравето си“, подчерта той.

За да обяснят аргументите си, председателят на БАЗФ каза, че искат среща с финансовия министър и с премиера. Той предупреди и че много хора в бранша са склонни и на протести, за да постигнат исканията им. „Не мога да кажа конкретно, че сме определили дата, но го обмисляме и имаме готовност за това нещо“, заяви Ангелов.