И по време на тоталитарното управление на БКП: Корупция и нагласени мачове

Това сочи документ от 1984 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, което е следяло и процесите в спорта

снимка: интернет

снимка: интернет

Държавна сигурност е получавала информация по агентурен път за корупцията и уговорените мачове в българския футбол, но не е давала публична гласност на тези отрицателни тенденции.

Това разкриват документи от архивите на ДС, един от които desebg.com публикува. Той представлява строго секретно агентурно сведение относно: Нарушения в Българската футболна федерация и нейния председател Димитър Николов.

Документът е от 1984 г. на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, което е следяло и процесите в спорта.

В него агент на Шесто управление донася за голям читателски отзив от цялата страна в един от тогавашните вестници на статия, посветена на завършилото футболно първенство.

В редакцията са получени над 1500 читателски писма с критичен дух, писани от възрастни хора, които са следели футбола в България, като основната тема в тях е била корупцията във футбола и нагласените мачове.

Коментирано е неправилното отнемане на третото място на ЖСК „Спартак”, както и срещу монополното положение на „Левски-Спартак” и ЦСКА „Септемврийско знаме”.

В агентурното донесение са изложени и редица случаи на корупция, свързани с Димитър Николов, председател на Българската футболна федерация (1982-1984).

Николов е номенклатурен кадър по линия на физкултурния сектор в Секретариата на ЦК на БКП. През 1980 г. е избран за член на организационната комисия при УЕФА и е заслужил деятел е на физкултурата.

Посочени са случаи, в които той се е възползвал от различни материали услуги и злоупотреба с положението си.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и спортът” – ведомствен, масов, елитен, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

ds_football_2.jpg

ds_football_3.jpg

ds_football_4.jpg