И Турция спасява сезона, обособява зони без COVID-19

Ще се издава специален сертификат за хотели без коронавирус

На море при съседите! Това става все по-реално въпреки кризата около коронавируса. След като Гърция съобщи, че подготвя спасяване на сезона с въвеждане на задължителен здравен паспорт, сега и Турция обяви своя план за лятото. Започват сертифициране на курорти без коронавирус, за да се гарантира здравето на туристите по време на ваканцията.

В опит да спасят сезона – първи гърците предложиха конкретни мерки: всеки турист да си направи тест за COVID-19, преди да тръгне към Бяло и Йонийско море. След тях чехите решиха да спасяват xъpвaтcĸия тypизъм c "ĸopoнa ĸopидop" дo бpeгa нa Aдpиaтичecĸo мope. Те мислят да пуснат диpeĸтнa вpъзĸa oт Πpaгa дo Дyбpoвниĸ и Cплит.

И съседна Турция не остана назад, въпреки бомбастичните цифри на заболели. Там ще се обособяват зони, в които няма случаи на коронавирус. „Тази година ще се издава специален сертификат за хотели от министерствата на туризма и на здравеопазването”, обяснява Джемал Лютфи – туроператор.

В началото на годината, преди кризата с коронавируса, Турция се стремеше да достигне 60 млн. туристи. Вероятно обаче след пандемията очакванията няма да се сбъднат.

„Нашите туристи специално – над 95 % - са пренасочили своите резервация за края на лятото, началото на есента – тогава още е сезон и хората искат да се възползват. В Турция в края на октомври сезонът продължава. Септември и октомври е между 25 и 30 градуса”, казва Джемал.

А допускането на туристите ще става поетапно. И при строги правила. Само в хотелите със сертификат, издаден от държавата.

Предвижда се при чартерите в самолетите да се поставят стъклени прегради между отделните седалки, а по плажовете да има разстояния между чадърите. Традиционните за турските курорти ол инклузив маси – засега остават.

Според експерти в туризма обаче не винаги тези мерки могат да ни гарантират безопасна почивка на плажа. У нас бизнесът иска държавата да изготви стандарт за работа през лятото – по какви правила могат да работят хотелиери, концесионери, ресторантьори и собственици на атракциони по морето, за да гарантират здравето на персонала и клиентите си. Без излишна бюрокрация.

Изправени пред всички тези неясноти, голяма част от българските морски хотели все още обмислят дали въобще да отворят врати  през лятото. И питат- ще има ли общо решение, или всеки ще се спасява сам.

Засега промяна в цените на пакетите по родните морски курорти – няма. Но все повече са атрактивните оферти – като плащаш 5, а почиваш 7 дни, показа проверка на NOVA.