И втори от отровителите на Скрипал бил в България след Федотов

Анатолий Чепига и Александър Мишкин

Анатолий Чепига и Александър Мишкин

И втори руски агент на ГРУ, участвал в отравянето на Сергей Скирпал е бил в България през периода 2014-2015 г. Това е станало ясно на проведеното вчера в парламента заседание на комисията по контрол на службите. На него са били изслушани всички представители на специалните служби с техните ръководители, главният прокурор и всички, които имат отношение по темата "Скрипал" и случая "Гебрев".  Това научи Faktor.bg от свои източници. На този етап все още не се уточнява ясно дали става дума за Анатолий Чепига или за Александър Мишкин. След края на престоя си в страната ни, руският шпионин напуснал през сръбската граница. Потвърдена била и информацията, че Федотов наистина три пъти е пребивавал в страната ни.

От отчета станало пределно ясно, че преди 4 години специалните ни служби изобщо не са работили по проникването на двамата офицери от ГРУ, нито е ясно с кого са се срещали и къде са били отседнали, както и какви оперативни контакти са осъществили. Тепърва пъзелът се сглобявал. Изяснява се дали въпросните руски граждани имат пряко отношение към отравянето на оръжейния търговец Гебрев и близките му или са били у нас с друга мисия, включително свързана и с други балкански държави.

 Без отговор е останал и въпросът, защо ако са проспали влизането на офицерите от ГРУ преди 4 години, то службите не са реагирали през миналата година, когато отровителите на Сергей Скрипал бяха поименно и визуално посочени от британските служби.