Идната седмица започва нова процедура за избор на български прокурори

Кьовеши отказа да коментира въпроси от вътрешно естество, като има ли нужда от спецсъд и спецпрокуратура

От сряда започва новата процедура, по която в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори. Това обяви на пресконференция европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на двудневно посещение в България.

Процедурата се налага, след като от предложените 10 български прокурори екипът на Кьовеши одобри едва четирима. Сега се налага България да предложи нови кандидати, които да отговорят на изискванията.

Да започне работа организация като нашата не е лесно, коментира пред медиите Кьовеши. Тя призова българските граждани, които имат сигнали за корупция или нарушения, които са в компетентността на европейската прокуратура, да подават сигнали на сайта на институцията. Уточни, че това може да става и на български език.

На въпрос дали в България трябва да има специализирана прокуратура Кьовеши посочи, че няма да коментира вътрешни дебати и че в ЕС има различни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, обяви тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

Напомни, че оглавяваната от нея институция се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обсег попадат случаи на пране на пари, корупция, организирана престъпност на територията на повече от 2 страни от ЕС.