България може да се окаже най-потърпевша, ако транзитът на газ през Украйна секне

Югоизточна Европа остава силно изложена на риск в случай на транзитно прекъсване през Украйна в условия на високо търсене

България може да се окаже изложена на най-голям риск при евентуално прекъсване на транзита на природен газ през Украйна от всички страни в Централна и Източна Европа, сочат данни на European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG), цитирани от https://www.investor.bg/.

Останалите потенциално потърпевши страни от подобно прекъсване на доставките на руски газ през Украйна са Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словения и Словакия.

Резултатите показват, че при пиков ден и двуседмично върхово застудяване през зимата, съчетани с прекъсване на украинския транзит, някои страни в Югоизточна Европа ще бъдат изправени пред ограничаване на търсенето.

ENTSOG отбелязва, че намаляването на търсенето в Югоизточна Европа в такъв момент ще се дължи на ограниченията в местната инфраструктурата, а прекратяването на износа не може да помогне да се избегнат тези ограничения.

При прекъсване на транзита през Украйна през тази зима, търсенето в България в пиков ден ще се свие с 65%, най-много от всички засегнати страни. Страната ни е следвана от Румъния (15%), Босна и Херцеговина (13%) и Гърция (12%).

При двуседмично застудяване търсенето в България ще намалее с 62%, докато в Румъния то ще се свие с 10 на сто, а в Гърция с 3%.

Основните констатации на ENTSOG за зимните доставки на природен газ продължат да поддържат тревогата сред европейските потребители. Направеният анализ показва, че европейското местно производство на газ продължава да намалява, а Югоизточна Европа остава силно изложена на риск в случай на транзитно прекъсване през Украйна в условия на високо търсене.