Бензинът поскъпва, дизелът пак над 2,30 лева

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и на бензина у нас след рязкото увеличение на петрола заради терора.

В понеделник при отварянето на борсите в Азия нефтът се вдигна с 20%, но по-късно цените се поуспокоиха, като ръстът остана в рамките на 10%.

Според ценови експерти това означава, че горивата у нас ще се увеличат с 6 ст. на литър.

Само преди седмица цената бе паднала до най-ниското си ниво от 7 месеца и масовият бензин А95 се продаваше под 2,20 лв., а дизелът бе 2,25 лева по големите вериги бензиностанции.

На някои литър се продаваше дори в диапазона 2,14-2,19 лева. При по-малките търговци цените са с 10 и повече стотинки надолу. Възможно е поскъпването на горивата да е с по-нисък процент, ако търговците решат първоначално да свият печалбите си, докато стане ясно дали поскъпването на петрола е трайно, или цените ще се успокоят в следващите дни, прогнозира "24 часа".

Според неофициален източник на Ройтерс възстановяването на пълния капацитет на Саудитска Арабия може да отнеме седмици, а не дни. Заради атаката компанията Aramco загуби продукция за около 5,7 милиона барела на ден. Това доведе до загубата на около 50% от добива в Саудитска Арабия и на 5% в световен мащаб.