400 000 лв. глоба за оператори при цена над 19 цента минута в ЕС

6 евроцента ще е текстово съобщение в ЕС. От 20 хил. до 400 хил. лв. глоба ще се налага на мобилните оператори, които таксуват с над 19 евроцента за минута разговорите в рамките на Европейския съюз. Това решиха депутатите с окончателно приети в четвъртък промени в Закона за електронните съобщения. Промените са, за да бъде българското законодателство в съответствие с изискванията на еврорегламент за определянето на мерки за достъпа до отворен интернет и универсална услуга.

Максималната такса за текстови съобщения в ЕС е 6 евроцента, а 20 евроцента е 1 мегабайт пренос на данни. Ако телекомите ги надвишат, глобите също са от 20 хил. до 400 хил. лв. Такава санкция е предвидена и в случай че операторът не активира евротарифата, която предвижда тези цени за роуминг в рамките на ЕС.

При непредоставяне на преддоговорна информация на клиентите глобата е от 500 до 5000 лв.

Вносител на промените е Министерският съвет. В мотивите се посочва, че въвеждането на максималните цени при престой в страна от ЕС се е наложило, след като през 2017 и 2018 г. стана ясно, че има значителни разлики между цените за национални разговори и разговори в роуминг в рамките на Евросъюза. Средната стандартна цена в ЕС на фиксирано или мобилно повикване е била 3 пъти по-висока от националните. В средата на май бяха приети нови правила, ограничаващи максималните цени за услугите.

Максималната тарифа за услугите от 0,19 евро за минута разговор и 0,06 евро за съобщение в ЕС обхваща периода от 15 май 2019 г. до 14 май 2024 г.