Акционерите на "Пежо" одобриха мегасливането с "Фиат"

Акционерите на собственика на "Пежо" - PSA Group дадоха зелена светлина на сливането на френската компания с "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler, или FCA), като това е една последните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилен производител в света, съобщава Ройтерс.

На специално събрание на акционерите сделката за създаване на новата компания, наречена Stellantis, беше подкрепена първо от топ инвеститори с двойно право на глас, включително семейството на "Пежо", китайската фирма Dongfeng и френската държава, посредством Bpifrance (Френската банка за инвестиции)

Всички останали акционери на PSA подкрепиха сделката с цели 99,85% на второ събрание, проведено онлайн.

Инвеститорите на FCA пък трябва да дадат своята присъда по-късно в понеделник.

"Готови сме за това сливане", заяви главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес и добави, че датата за приключване на сделката ще бъде обявена скоро, ако самата сделка бъде одобрена от всички акционери. Той каза, че сделката вече е преминала всички регулаторни тестове.

Акционерната структура ще бъде променена като част от сливането и съществуващите права на двойно гласуване - които се натрупват с течение на времето и придават на топ инвеститорите по-голяма тежест в решенията - няма да бъдат пренесени в новата съвместна компания.

Таварес, който ще поеме кормилото на обединената компания, ще трябва да съживи присъствието на автомобилния производител в Китай, да рационализира разрастващата се глобална империя и да се справи с огромния производствен свръхкапацитет, както и да се съсредоточи, подобно на своите конкуренти, върху създаването на по-екологични автомобили.

Общата фирма Stellantis ще има 14 автомобилни марки - от Fiat, Maserati и фокусираните в САЩ Jeep, Dodge и Ram, до марките PSA Peugeot, Citroen, Opel и DS. PSA традиционно е по-фокусиран върху автомобилния бизнес в Европа.