БНБ: България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране

България ще се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране като следствие от решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) за установяване на тясно сътрудничество с Българската народна банка.

От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще упражнява пряк надзор върху българските значими институции, а Единният съвет за преструктуриране ще поеме функцията на орган за преструктуриране за тези институции и за всички трансгранични групи. Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще наблюдава също така процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции, съобщиха от Народната банка.

Единният механизъм за преструктуриране, състоящ се от ЕСП и националните органи за преструктуриране на държавите – членки от Банковия съюз, защитава финансовата стабилност и данъкоплатците чрез подготвяне на планове за преструктуриране за управление на проблемни банки. Единният съвет за преструктуриране и органите за преструктуриране в България са добре подготвени за плавния преход към новата рамка за преструктуриране.

Банките в България ще внасят също така средства в Единния фонд за преструктуриране, предназначен да финансира преструктурирането.

Като национален орган за преструктуриране на държава – членка от Банковия съюз, Българската народна банка ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП с еднакви права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.