Дянков: Допълнителната инфлация заради пандемията може да обърка сметките ни за влизане в еврозоната

През декември ще има кабинет, коалицията ще бъде трудна

Симеон Дянков

Симеон Дянков

2022 не е година да се пипат данъците. Но през 2023 трябва да има промени в данъците, защото ще са необходими за пенсии, нови инфраструктурни проекти и пр.. Това каза в интервю за Нова ТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той коментира и темата за еврозоната и какви са рисковете пред България в ситуация на пандемия. 

България вече има фиксирана дата за влизане в еврозоната – 2024 година. Има обаче различни мнения кога да влезем, още повече, че трябва да се направят много стъпки, в това число и от БНБ. Трябва една широка кампания в обществото, която се води две-три години, за която ние сме закъснели. Най-голямото предизвикателство обаче пред управляващите е да се обясни на хората, че с влизането в еврозоната няма да има инфлационен трус. Но оттам излиза темата – ние сме в процес на по-висок инфлационен режим.

Тази допълнителна инфлация може да обърка сметките за влизането ни в еврозоната. Трябва да се анализира в кои сектори ще се получи инфлационен скок и това трябва да се обяснява на хората, посъветва Дянков.

Смятам, че през декември вече ще имаме кабинет. Подготвянето на новата, макар и широката за България коалиция, върви добре, прогнозира бившият финансов министър.

Според него беше прекрасна мярка първо да се говори за политики, а после за имена. И също, че се говори за тези, които съвместно могат да се направят от потенциалните партньори и някои теми, които са по-трудни и ще останат за по-нататък, каза още Дянков.

По думите му това „безспорно ще е трудна коалиция” заради броя на партиите в нея и заради разликите между тези партии – не само ляво дясно, но по някои основни теми като енергетика, влизане в Еврозоната, социални политики, смята Дянков.

Според него темите, които могат да се окажат препъни камък за успеха на следващата евентуална власт, са няколко.

„В сектор енергетика - „Белене”, „Козлодуй”, ТЕЦ-овете, по какъв начин България да върви към зелена икономика. Втората тема е социалната политика. Тя ще се изостри в следващите месеци и заради зимния сезон и заради инфлацията. Това заради временни правителства остана на заден план, но хората го чувстват в джобовете си и то ще продължава още по-остро да се чувства. Там трябват бързи социални политики и социалните партньори нямат съгласие. И близка до мен тема – влизането в Еврозоната – кога, по какъв начин – там има огромни различия”, коментира Дянков.

Той обаче е оптимист за по-дълъг живот на следващото правителство.

„Те бързо ще намерят отговори на тези въпроси, защото на последните избори се видя, че при неуспех на едно правителство, бързо излизат нови политически субекти. И сега ако се погледне политическата карта на България – лявото е отворено – то може да увеличи подкрепата си, но в ляво може да се появи и нова формация. Дясното също е отворено. Има такава политическа динамика, че партиите по-скоро ще гледат да изкарат по-дълго време, включително и опозиционните партии”, смята Дянков.

Той сподели още, че познава добре Асен Василев и Кирил Петков и смятам, че и двамата се справили добре във временното правителство. 
Смятам, че Асен ще се справи ако е финансов министър, лаконичен Симеон Дянков.