Е. Караниколов: Държавата ще изгражда бензиностанции на труднодостъпни места

Емил Караниколов

Емил Караниколов

"Държавната петролна компания ще регулира количествата в държавния резерв, МФ забелязва слабост, ще се определят 100 точки, където е по-трудно достъпно и с цел социална дейност, където да се създадат. Тя ще има ясни пазарни правила, лоялната конкуренция е добра за всеки потребител", обясни министърът на икономиката Емил Караниколов пред Канал 3.
 
"В трудно достъпни райони, където няма бензиностанции ще бъдат изградени. Ще има и финансова обосновка, за да се види неговия ефект, ще отнеме около 2 години. Има съществуващи, които могат да бъдат придобити. Всеки един клиент ще може да зададе въпроса защо в другите обекти цената е друга", допълни той.
 
"Хотелите и ресторантите бяха ударени най-тежко от коронавируса. Затова е важно да се даде механизма за намаляване на ДДС-то за определен срок. Това е не само право, но и отговорност, минималната заплата ще бъде много по-висока от средната. Хората трябва да имат доходи, за да посещават тези обекти и да се върне доверието на предоставящите услугата и потребителя", обясни Караниколов.
 
"Трябва да се направи много сериозен анализ, освен за ресторантите всички други решения за ДДС трябва да се вземат след сериозни анализи. Засега е до края на годината, от 1 юли ще направят всичко възможно туризмът да отвори. Ако есента отново има пик и се наложи да затворим икономиката си, ще видим какво ще правим", заяви министърът. 
 
"Приоритет е да направим така, че българите да изберат българските курорти. Имаме над 19 000 заявки, само 400 компании са направили заявки за подпомагане на малкия и средния бизнес днес, има още пари.  Никой не се опита да се манипулира тази програма, нямаше такива опити", коментира той. 
 
"Няма откази от чуждестранни инвеститори заради кризата, тъкмо обратното, но трябва да мине карантината, за да се улесни ситуацията, към България все още има интерес. Министърът на финансите си върши работата, няма напрежение в правителството", завърши министър Караниколов.