Хибридна операция компрометира идея на енергийни експерти да алармират президента, че "Белене" е корупционен и рисков проект

Проф. Георги Касчиев

Проф. Георги Касчиев

Фалшиво писмо до президента Румен Радев се разпространява в интернет и някои медии. То се представя като писано от няколко изявени енергийни експерти - бивши ръководители в енергетиката, икономисти и преподаватели във ВУЗ.  Твърди се, че е изпратено до президента Румен Радев, премиера Борисов, председателя на парламента Караянчева и главния прокурор Гешев. В него уж експертите  Пламен Денчев, Кирил Ерменков, Георги Стоилов, Станчо Андреев, Иван Хиновски, Георги Миков, проф. Пламен Цветанов, проф. Георги Касчиев, доцент Красен Станчев, проф. Христо Василев, алармират управляващите, че реанимирането на АЕЦ "Белене" е корупционен и рисков проект и настояват за предизвикване на обществена дискусия.

Пред Faktor.bg проф. Георги Касчиев, който е един от нарочените автори отрече да са подписвали и изпращали въпросното писмо. Обсъждахме подобна идея, искахме да алармираме управляващите, но до последна редакция, подписване и изпращане не се стигна. Всъщност в разпространеното уж от наше име писмо са засегнати само част от проблемите,то е непълно. По-скоро смятам, че става дума за хибридна операция, целяща да компрометира идеята ни и да обърка гражданите, които и без това са подозрителни към тази сериозна тема, заяви проф. Касчиев.

Хибридката тръгнала първоначално от медия, която преди време е защитавала проекта за втора АЕЦ и свързаните с нея олигарси. Съмнителният текст обаче се  оказа публикуван и на сайта на сериозна и авторитетна организация като Института за пазарна икономика, а това допълнително обърква публиката.