Емил Хърсев: Глупаво е да си обръщаме парите в евро

„Не е вярно, че от днес курсът на българския лев не е фиксиран. Той си е същият, както през последните 20 години… Става въпрос за една типично европейска правна въртележка“. Това обясни пред БНР финансистът доц. Емил Хърсев.

„Идеята на резервния механизъм е, че с него страните с плаващ валутен курс на своите национални валути започват да намаляват колебанията между съответните пазарни курсове на своите валути. При нас тези колебания са нула, няма как да се намаляват“, допълни доц. Хърсев в предаването „Нещо повече“.

Според него е „глупаво някой, който си получава доходите предимно в левове и разходите му са в левове, да си обръща парите в евро“:

„Освен това, колкото и да е нищожна, лихвата по левове е по-висока от тази по еврови депозити“.

Според Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика желанието на България за влизане в еврозоната е прибързано.

„Тази несигурност идва от бързането. Нищо толкова драматично няма да се случи, ако се мине през сериозен процес на разговори… Не говорим за нещо малко и дребно, става въпрос за смяната на основата на стопанската система. 23 години имаме валутен борд, система, която подсигурява, рядка не само в Европа, а и в самата еврозона. Имаме нисък дълг, отлични публични финанси“.