Емил Караниколов: България може да предложи инвестиция на "Фолксваген"

Емил Караниколов

Емил Караниколов


България може да предложи инвестиция на „Фолксваген“ у нас. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.
Преди дни германският автомобилостроител обяви, че се отказва да строи завод в Турция. Причините се оказаха икономически мотивирани с последиците от Covid-кризата. България беше една от държавите в плановете на „Фолксваген“.

„Възможно е България да разговаря за инвестиция на „Фолксваген“, но под друга форма“, стана ясно от думите на Караниколов.

„Щом не сме отказани, значи имаме шанс“.

Според Росен Плевнелиев, който сега в Управителния съвет на Автомобилния клъстер, България може да предложи развоен център за до 5000 души.

Германският автомобилостроител „Фолксваген“ трябваше да осигури 4000 работни места в региона на западната турска провинция Маниса. Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът беше на стойност 1,3 млрд. евро. От „Фолксваген“ обаче посочиха, че при сегашния контекст не е необходимо създаване на нови мощности. Планираните проекти за коли ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага. Сегашният контекст, според концернаь е сривът в световното търсене на автомобили заради коронавируса.

Според Плевнелиев сред причините компанията да се откаже е Турция, защото демокрацията в страната е в упадък.

Преди близо година премиерът Бойко Борисов изпраща до немския в. „Ханделсблат“ становище, в която изтъкна по-добро местоположение от всяка страна в региона по отношение на инвестиционния риск и подчерта, че инвестицията ще бъде положителна за цяла Източна Европа. Като предимства посочи и конкурентната данъчна система, удобни за бизнеса регулации и държавна помощ, добри транспортни връзки и ниски разходи за труд.

„Цял свят знае, че сме добри сега и малко да се отпуши икономиката в света, ще видиш колко ще дойдат тук“, каза с днешна дата Бойко Борисов.

Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Емил Караниколов присъстваха на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в „София тех парк“.