Георги Ангелов: БНБ и МФ твърдо са заявили, че влизаме в чакалнята на еврозоната при този курс на лева

Георги Ангелов

Георги Ангелов

Ние имаме твърда заявка от БНБ и Министерство на финансите, че ние влизаме в чакалнята с този курс на лева към еврото. Имам подкрепа на експертите, че това е правилната политика. Това коментира в студиото на Нова ТВ икономистът Георги Ангелов.

Ние запазваме Валутния Борд и  запазваме курса на лева при влизането в чакалнята на еврозоната. Това е решено още 2003 година, това беше изпробвано от прибалтийските страни, допълни той. 

Икономистът посочи, че за разлика от Литва, Латвия и Естония България има излишък по текущата сметка, тоест изнасяме повече, отколкото внасяме... Валутните резерви са високи – до 25 млрд. евро… Освен това много е трудно да бъде променен курса на лева, защото трябва да има единодушно решение от страна на всички страни в ЕС и ЕЦБ. Това прави и трудно нашето влизане в чакалнята на еврозоната, посочи той.

Ангелов смята, че не може да очакваме обезценяване на лева при предложените промени в Закона за БНБ. И посочи, че много често при плаващите курсове има поскъпване на местните валути, респективно лева.