Иван Нейков: Мярката 60/40 може да ни препъне, защото не знаем какво правим с нея, да се дават пари само срещу производство

Трябва да се вземе заем, но да се харчи разумно

Иван Нейков

Иван Нейков

„В такива моменти трябва да се взимат заеми, защото се оказва, че знаем какво да правим, но нямаме пари. Затова и сумата на дълга е плаваща и е казано, че ще е до 10 млрд. лв. Хората са разтревожени, защото досега все не се знаеше за какво конкретно се харчат заемите. Всички макроикономисти казват, че не е страшно да се вземе дълг, а да се инвестира. Аз не съм фен на финансовия министър, но действията му са балансирани. Тук обаче имаме опасност да се препънем, защото ще подкрепяме предприятията по начин, по който е удобен на министерството. Т.е., запазват се работните места на хора, които не работят и произвеждат продукция. Вместо да се дават 60% на малък ресторант за хора, които ще стои вкъщи, по-добре да му даде пари за производство“. Това каза бившият социален министър Иван Нейков пред БТВ. 

„Трябва да вярваме на работодателските организации, защото действително една част от парите ще се върне от НОИ. Но в крайна сметка не знаем какво правим с мярката 60:40. Тя може би ще помогне на големия и средния бизнес, но да не забравяме, че 93% са микропредприятия, които имат сметка да пратят на борсата служителите си и да ги назначи, след като приключи кризата с коронавируса. Държавата трябва да приеме, че не владее цялото знание и да се вслушва в експертите", каза още Нейков.