Как ЕС ще се справи с енергийната криза?

Кризата с природния газ в Европа не стихва. Има недостиг на резерви в газовите хранилища, цените са високи, а потребителите на комунални услуги получават все по-високи сметки. Основният руски доставчик "Газпром" не продава газ както преди.

Всичко това повдига въпроса: Как точно Европа, която внася по-голямата част от енергията си, ще преживее зимата без газова катастрофа, особено ако сезонът се окаже по-студен или по-дълъг от обичайното?

Европейският съюз, в който живеят 447 милиона души, ще се опита да се справи с кризата, решавайки следните проблеми:

Ниски нива на запаси от газ

Предприятията за комунални услуги се обръщат към газта, съхраняван в газови хранилища, за да се справят с внезапното допълнително търсене на газ за отопление или електричество. Но Европа започна 2020 г. с едва 56% запълнени газови хранилища в сравнение със 73% година по-рано. Причините са различни: студеното време през миналата зима, липсата на руски доставки на спот пазара и голямото търсене в Азия на втечнен природен газ, който се доставя с кораби. Европейската асоциация на операторите на газопроводи твърди, че студеното време би означавало необходимост от внос на 5 до 10 % повече газ от максималните количества, наблюдавани през последните години, за да се избегне рискът от спиране на доставките.

Цените на газа се повишиха

Референтната цена в Европа е около 80 евро за мегаватчас (91,74 долара за мегаватчас), което е повече от четири пъти повече от равнището ѝ от 19 евро в началото на 2021 г. и се е повишило от едва 4 евро през 2020 г. Цените се понижиха от девет пъти по-високо ниво в началото на миналата година. Този ценови шок се отразява на сметките за комунални услуги, което тревожи потребителите и политиците.

Миналия месец анализаторите на Rystad Energy използваха данни от проследяването на кораби, за да наблюдават как 11 танкера, превозващи втечнен природен газ (LNG) за Азия, правят обратни завои насред океана, за да се възползват от изгодни продажби в Европа. При толкова високи цени търговците са се изкушили да пренасочат товарите към Европа, дори ако е трябвало да предложат 100% от цената като компенсация, твърдят анализаторите от фирмата за данни Energy Intelligence.

"Не бих казала, че втечненият природен газ е достатъчен на 100%, но той ще играе много важна роля в енергийните решения за Европа”, каза Си Нан, ръководител на пазарите на втечнен природен газ в Rystad, правейки следната уговорка: "В зависимост от това колко е готова да плати Европа".

Руският газ не е достатъчен

Държавната компания Газпром е продала по-малко газ по своите газопроводи, преминаващи през Полша и Украйна, и не е запълнила много от европейските си хранилища с обичайните количества, въпреки че изглежда изпълнява дългосрочните си договори. Анализаторите смятат, че Русия може така да настоява да се удовлетвори желанието й Европа да одобри газопровода "Северен поток 2" до Германия, който заобикаля Полша и Украйна. Налице е и повишено напрежение с Европа заради разполагането на руски войски в близост до границата с Украйна.

Краткосрочни/дългосрочни планове

С изчерпването на количествата газ в хранилищата към края на зимата налягането спада и газът излиза по-бавно. Това означава, че резервите може да не паднат до нула, но може да доставят газ твърде бавно, за да посрещнат внезапно нараснало търсене.

Европейските правителства предлагат парични субсидии на потребителите, за да смекчат удара в краткосрочен план. В сряда Швеция обяви 6 млрд. крони (661 млн. долара) за подпомагане на домакинствата, които са най-засегнати от по-високите цени на електроенергията.

В по-дългосрочен план решението е повече инвестиции във възобновяеми енергийни източници като вятърна и слънчева енергия. Въпреки това официалните лица признават, че газът ще играе роля в продължение на години по време на този преход.

Законодателството на ЕС изисква от страните да си помагат в случай на недостиг на газ. Правителствата могат да обявят извънредна ситуация с газа и да изключат някои промишлени потребители, за да спестят за домакинствата, което ще навреди на икономиката, но ще предотврати хуманитарна и политическа катастрофа.

Теоретично те могат да правят трансгранични доставки на газ помежду си. През последните години Европа изгради повече реверсивни тръбопроводни връзки, но те не са достатъчно, за да се покрие целия континент, което оставя някои страни по-изложени на риск от други.

Въпреки това системата никога не е била тествана и има въпросителни относно готовността на държавите да споделят газ в случай на криза въпреки че ЕК - изпълнителният орган на ЕС работи по преразглеждането на правилата, за да се включат съвместни покупки на газ./БГНЕС