Какво трябва да знаете, преди да инвестирате в криптовалута

Не минава и ден без някоя заглавна покупка в метавселената или криптиран туит за dogecoin (Елон Мъск, говорим за теб). Ако оставим настрана шумотевицата, криптопазарът не е на мода. 300 милиона потребители по света виждат дългосрочния му потенциал и все повече световни гиганти вече го приемат като метод за плащане. И все пак светът на криптовалутите все още е зараждащ се пазар (също като канабиса и геномиката), който привлича промоутъри, измамници и мечтатели. Въпреки този ръст и оживление обаче, решението за покупка на криптовалута не трябва да се взема с лека ръка. Поради спекулативния си характер инвестициите, свързани с блокчейн, са изначално волатилни и непредсказуеми (проверете платформи за търговия с криптовалути)

Ето петте неща, които трябва да си зададете, преди да инвестирате в криптовалута.

Извърших ли надлежна проверка на възложителите и белите книги?

Може да звучи очевидно, но да знаете точно в какво инвестирате е от огромно значение. Някои дори твърдят, че криптовалутата не е инвестиция, а по-скоро хазарт. Други приписват стойност на възприеманата и емпиричната полезност на монетата и действително извършват транзакции в криптовселената. Това често са хора, които търсят хеджиране срещу фиатни валути или избират да се предпазят от наследената банкова система в съответната страна. Когато обмисляте крипто инвестиция, трябва да се запознаете с бялата книга на монетата - документ, който всички легитимни монети ще имат. С подробното изложение на целта и технологията на проекта, този документ ще ви помогне да определите дали да инвестирате или не. Уверете се, че сте прочели документа старателно. Липсата на данни или специфики на проекта определено е червен флаг.

Продават ли се монети или токени за сигурност?

Криптовалутата е нещо повече от закупуване на биткойн. Всъщност към януари 2022 г. съществуват повече от 8000 криптовалути - и в момента се изсичат още. Различните инвестиции могат да служат за много различни цели в света на криптовалутите. Монетите, например, са много различни от токените. Когато първите имат чисто парична, транзакционна стойност, вторите могат да бъдат свързани с ценни книжа и комунални услуги, като например акции, услуги и преференциално третиране.

Да знаете какво купувате е от жизненоважно значение. Трябва да разберете какво точно се опитвате да спечелите от инвестицията и как ще го постигнете.

Свързан ли е токенът с нещо друго освен с популяризиране?

Първият капан, който може да ви застигне, е да се впуснете в хватката на големите имена (напр. Bitcoin, Shiba Inu и Tether). Макар че легитимността винаги трябва да бъде основен приоритет, на близко второ място е потенциалът на потенциалната инвестиция, освен ако не преследвате друга цел. С други думи, винаги трябва да избирате монетата или токена въз основа на нейните достойнства, а не на някакви умни трикове или маркетинг - или дори на хегемонистичната позиция на монетата, която може да е временна.

Как да изляза и мога ли да си позволя да загубя всичко?

Да инвестираш в криптовалута и да се събудиш като мултимилионер е примамлива идея. Тя обаче е и изключително илюзорна. Далеч от конвенционалните инвестиции на фондовия пазар, инвестирането в крипто вероятно е игра на спекулации. За съжаление, на всяка еднодневна печалба се падат и много еднодневни загуби. Тъй като този вид инвестиции често се основават на настроения и възприемана оскъдност, резултатът от тях е непредсказуем. Поради това, подобно на всяка друга хазартна игра, трябва да влагате само това, което сте готови да загубите.

След като знаете как да влезете на пазара, също толкова важно е да знаете и как да излезете от него. Основният изход е продажбата на пазара, а след това осребряването в стабилна монета, която следи фиатната валута, или конвертирането във фиатната валута и изтеглянето на средствата в банковата ви сметка. Много спекуланти купуват Биткойн или други криптовалути, когато те спадат, и се опитват да ги продадат, когато се покачват.

Активен участник в проекта ли съм, или съм пасивен комарджия?

Това понятие е пословичната промяна на правилата на играта. Ако стартирате собствен продукт или по някакъв начин сте "отвътре", най-вероятно не сте инвеститор с оръжие в ръка, а по-скоро предприемач, който стартира бизнес с криптовалути. Трябва да обмислите нивото на участие, което искате да имате във вашата инвестиция или проект.