Кирил Петков: Звъня на шефа на „Монтажи“, за да разбера как се харчат 630 млн. лв. за ремонт на язовири, но той не ми вдига

Кирил Петков

Кирил Петков

До края на мандата на служебното правителство Българската банка за развитие ще има нов надзорен съвет и ще се управлява прозрачно по нов начин. Това заяви по Нова ТВ икономическият министър Кирил Петков. Той коментира и представените вчера разкрития, че шефът на НАП Спецов е продал фирмата си с огромни дългове на малоимотен ром.
Спецов го познавам от 8 години, работеше в НАП, видях при него нивото на професионализъм и независимост. Тогава разследваше фирмите на Ковачки. Сега проверява хора, които никога не са проверявани, отиде в златния гьол на границата и откри над 30 млн. кеш да се държат в сейфовете. Когато е отишъл в НАП е видял, че приоритет са им малките и дребни фирми, а сега се проверяват големите, свързани с обществените поръчки, обясни Петков. Според него Спецов ще реши кога и как да говори и да обясни как и на кого е продал фирмата си.

Кирил Петков се спря и на горещата тема с ремонта на язовирите. Той отново обяви, че 631 млн. са вкарани за ремонта на 400 язовира. От 400 язовира завършени са само 10, но не са предадени на предприятието, което ги експлоатира. Всички ремонти са извършвани от държавната фирма „Монтажи“, но тя от своя страна е възлагала строителните работи на 6 фирми. Сега проверяваме дали има свързаност между тях и дали не са част от корупционна схема с поддържане на високи цени. Петков се оплака, че четири пъти звънял по телефона на шефа на „Монтажи“, но той не му вдигал телефона, защото не е подчинен на него пряко, а на Държавната консолидационна комисия, която им е изплатила на 100% парите за ремонта на всичките язовири.

  Министърът отново потвърди, че ремонта на язовирите  до сега са плащани по 216 лв. за кубик бетон и по 1,16 за превоз на тон за км. Според него цените са завишени няколко пъти над пазарните. Петков отчете, че структури като Държавната консолидационна комисия и Автомагистрали  имат един дизайн – раздават поръчки на фирми, но не са подвластни на министъра и министерството. Ние не можем да ги контролираме. Направени са така, че да не могат да бъдат управлявани, твърди министърът. Той гарантира, че е направена организация и при харченето на парите за останалите ремонти на язовири ще има пълна прозрачност.