Лъчезар Борисов: Караганева е извършила тежки злоупотреби - продала е бъдещето на едно дружество и на 4000 служители

Министрите, които са я назначили, трябва да понесат отговорност, казва още бившият министър

Лъчезар Борисов, снимка: БГНЕС

Лъчезар Борисов, снимка: БГНЕС

Става дума за нарушение на законността и държавността. Така определи злоупотребите, в които е обвинена  Ваня Караганева,  бившият икономически министър Лъчезар Борисов на ГЕРБ в ефира на Би Ти Ви.

Самата дама е назначена незаконно и затова то влече правни последици по отношение на подписаните от нея договори. При тези незаконни действия и да не поискаш оставката на този, който е извършил нарушенията, е много смутително, посочи той и допълни: Продадено е бъдещото на една фирма, на 4000 работници. Става дума за едно задкулисие, тя е вземала решенията еднолично, без знанието на съвета на директорите на ВМЗ ЕАД, аргументира позицията си Борисов.

Министрите, назначили Ваня Караганева за изпълнителен директор в ДКК, трябва да понесат отговорност, категоричен бе Лечезар Борисов.

Бордът на ДКК уволни Караганева заради злоупотреби. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за Би Ти Ви, че е разпоредила проверка в ДКК и след като приключи, ще поиска оставките на тримата членове на управителния съвет на компанията, назначени от ГЕРБ.

Според Борисов има и финансови злоупотреби, а финансовите контрольори са отказали да подпишат документите и договорите. И поясни, че в борда на ДКК всички са били назначени с конкурс.

„Тези хора са назначени чрез конкурси, една част - независимите, са минали чрез конкурси на агенцията за публичните предприятия, друга част - от независима комисия на времето в Министерство на икономиката, към която нито ГЕРБ, нито министърът са имали отношение. Доколкото знам, това са специалисти с научни степени с опит в международни компании“, посочи  Лъчезар Борисов.