Мартин Димитров: Българската енергетика е затънала в непрозрачност и зависимости, никой не е виждал пътната карта на „Балкански поток“

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Трябва да има редовно и работещо правителство. Но не е задължително „Демократична България“ да има свои министри в него. Важно е изработването на приоритетите и мерките за неговата дейност. Това е същинската работа, след това няма значение кой ще е я върши, но важно е да се изпълняват мерките и приоритетите. Това е личната позиция на депутата Мартин Димитров. Вчера той участва в коалиционните преговори за сектор „Енергетика“.

Единодушни сме, че на този етап цените на тока за  битовите потребители не трябва да се увеличават, а за бизнеса трябва да има компенсации. Има фондове които могат да бъдат ползвани, както и други механизми за да се постигнат такива резултати. Ситуацията е екстремна, има предложения, че не е редно след първата неплатена сметка доставчикът да изключва абоната. Но най-големия  проблем на българската енергетика е корупцията, искаме тотален одит в този сектор. Енергетиката е затънала в непрозрачност и зависимости, това ескалира и цените. Питах участниците, дали някой виждал пътната карта за „Балкански поток“, но се оказа, че няма такъв. Настояваме да бъде изработена и дефиниция за енергийно беден, но искаме да се приеме петгодишен план за справяне с енергийната бедност, да има яснота и последователност. 2024 е предвидено да се случи преходът към пазар и за битовите потребители. Светът върви към либерализация, но това у нас трябва да се прави стъпка по стъпка, плавно, трябва да има оценка какво ще се случи при либерализация, коментира Мартин Димитров. Той се спря и на темата за бъдещето на АЕЦ “Белене“. По време на преговорите с бъдещите коалиционни партньори единствените, които са защитавали този проект са БСП.

Никой друг не се ангажира с тази тема. Дебатира се и дали да има нужда от допълнителни мощности в „Козлодуй“, но аз предлагам да има първо технико-икономическа експертиза и тогава да се мисли в тази посока. Срокът за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ трябва да бъде удължен, категоричен е експертът. Мартин Димитров обясни, че на този етап не са обсъждали кой ще е министър на енергетиката, защото важни са приоритетите.