Министър Ананиев: Бюджет 2021 ще издържи, независимо кой управлява

Не е невъзможно от 1 януари 2024 г. България вече да е член на Еврозоната

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Независимо от това кое правителство ще управлява, този бюджет ще издържи за цялата 2021 година, дори ако стане по-страшна пандемията. Това заяви пред БНТ финансовият министър Кирил Ананиев.

По същество бюджет 2021 няма много алтернативи, защото и пред обществото, и пред работодателите, и пред синдикатите стоят едни и същи проблеми, които трябва да решаваме, коментира министърът.

По думите му, различното в бюджета за 2021 година са мерките, които се предприемат срещу пандемията от коронавируса. „Ние спасихме хиляди, а в някои случаи и стотици хиляди хора, както е с 60 на 40”, посочи Кирил Ананиев.

Ако мерките не съществуваха, щяхме да сме на равнището на западноевропейските държави, където дефицитите в бюджетите са над 10%. При нас дефицитът е най-нисък в целия ЕС, подчерта министър Ананиев.

Финансист номер 1 коментира и приемането на България в еврозоната. „Подкрепям управителя на Българската народна банка, който спомена, че от 1 януари 2024 г. може да станем член на Еврозоната. Считам, че при спазване на плана за действие, ние ще влезем най-късно на тази дата”, каза в заключение финансовият министър.