От януари досега 43 авиокомпании са обявили фалит заради коронавируса

Данните от компанията за обработка на данни „Cirium“ показват, че от януари тази година 43 търговски авиокомпании са обявили фалит. За сравнение, 46 фалираха миналата година и 56 през 2018 г.

По-големите авиокомпании оцеляват по-трудно. От 43 фалирали 20 са имали над 10 самолета във флота си, докато миналата година 12 такива компании са банкрутирали, а през 2018 г. - 10.

Въпреки че силната държавна финансова подкрепа е попречила на някои от най-големите авиокомпании в света да фалират, като германската „Луфтханза“, през следващите месеци може да се очаква вълна от фалити в сектора, казаха анализатори от въздушния транспорт пред CNBC.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) обяви тази седмица, че превозвачите ще губят 77 млрд. долара през втората половина на годината, а през 2021 г. ще губят между 5 и 6 млрд. долара на месец.

Доказателство за лошата ситуация в този бранш е новината, която британската нискотарифна авиокомпания „Изиджет“ обяви вчера - че тази година може да отбележи първата си загуба от основаването си през 1995 г. Компанията очаква дефицит до 1,1 млрд. долара.

Поради ограничения в пътуванията, дължащи се на коронавируса, „Изиджет“ е ангажирала само 25% от капацитета си. За да оцелее в пандемията, досега компанията е взела назаем 600 милиона държавна помощ, съкрати 4 500 служители, събра 8 608 милиона от продажби на самолети и получи 19 419 милиона за рекапитализация от акционерите.